Premierul de la Chişinău vorbeşte despre neutralitatea R.Moldova: ‘Ne-a fost impusă de trupele ruse’

Publicat:

Republica Moldova este o ţară neutră, dar aceasta nu înseamnă că ea este izolată, a declarat premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, în cadrul unei întrevederi la Chişinău cu preşedinta Adunării Parlamentare a NATO, Rasa Jukneviciene, căreia i-a spus că ‘neutralitatea i-a fost impusă (Republicii Moldova) de implicarea forţelor militare ruse în conflictul din Transnistria’, conform unui comunicat de presă al guvernului de la Chişinău, potrivit agerpres.

‘Faptul că Republica Moldova prin Constituţia sa este o ţară neutră nu înseamnă că ne dorim să fim o ţară izolată. Dimpotrivă, ne dorim o colaborare foarte strânsă cu NATO, ne dorim să învăţăm, ne dorim să instruim militarii noştri şi să participăm la exerciţii comune internaţionale’, a menţionat Pavel Filip, citat de portalul Deschide.md.


Citeşte şi: Apar noi detalii năucitoare în cazul Khashoggi. Unul dintre călăi a studiat medicină legală în Australia

‘Neutralitatea nu a fost alegerea noastră. A fost impusă de implicarea forţelor militare ruseşti în conflictul de pe Nistru. Aceste forţe, din păcate nu au plecat de pe teritoriul Republicii Moldova până astăzi, în ciuda apelurilor repetate ale ţării noastre şi comunităţii internaţionale şi a angajamentelor Federaţiei Ruse’, a afirmat şeful guvernului de la Chişinău.

La rândul său, preşedinta AP NATO, Rasa Jukneviciene, a menţionat că instituţia poate pune la dispoziţia Republicii Moldova expertiza şi experienţa necesare pentru a face faţă noilor riscuri şi provocări din regiune, în special celor legate de implicarea Federaţiei Ruse.

Citeşte şi: Republica Moldova a semnat cu Turcia cinci noi acorduri bilaterale

‘NATO nu este o alianţă pentru război. Este este o alianţă pentru pace. O alianţă pentru democraţie’, a subliniat oficialitatea europeană. În sprijinul declaraţiei preşedintei AP NATO, premierul Pavel Filip a dat ca exemplu proiectele Alianţei Nord-Atlantice implementate în Republica Moldova, cum ar fi cel de retragere a stocurilor de pesticide periculoase.

Cu ocazia acestei întâlniri, cei doi oficiali au discutat despre dezvoltarea capacităţilor de securitate şi apărare ale Republicii Moldova în contextul provocărilor din regiune.

Adunarea Parlamentară a NATO este o organizaţie interparlamentară care reuneşte, în prezent, parlamentari din cele 29 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, precum şi din 12 ţări membre-asociate. Republica Moldova este membru-asociat al Adunării Parlamentare a NATO din noiembrie 1994, aminteşte acelaşi comunicat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Barcelona va majora taxa pentru pasagerii navelor de croazieră care fac escală în oraş

Barcelona va majora taxa pentru pasagerii navelor de croazieră care fac escală în oraş Barcelona va majora taxa plătită de pasagerii navelor de croazieră care...

Mircea Baciu, primul moldovean care a cucerit cele mai înalte șapte vârfuri ale lumii

Mircea Baciu, primul moldovean care a cucerit cele mai înalte șapte vârfuri ale lumii Alpinistul Mircea Baciu este primul moldovean care a ajuns pe cele...

USMF „Nicolae Testemițanu” a devenit membru educațional al Academiei Europene de Optometrie și Optică

USMF „Nicolae Testemițanu” a devenit membru educațional al Academiei Europene de Optometrie și Optică Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” a...

Recomandări MAE România pentru trecerea frontierelor bulgare. Plata taxei de pod, vignetă, starea drumurilor

Recomandări MAE România pentru trecerea frontierelor bulgare. Plata taxei de pod, vignetă, starea drumurilor Este sezonul vacanțelor, iar de multe ori drumul nostru către relaxare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.