X

Premierul desemnat al Libiei cere plecarea celor circa 20.000 de mercenari şi combatanţi străini

Premierul libian desemnat Abdel Hamid Dbeibah a cerut marţi plecarea celor circa 20.000 de mercenari şi combatanţi străini încă prezenţi în Libia, ţară însângerată de ani de conflicte şi lupte pentru putere şi împotmolită într-o interminabilă tranziţie, informează AFP, potrivit agerpres.

“Mercenarii sunt o lovitură de pumnal în spatele nostru. Trebuie ca ei să plece. Vom contacta misiunea ONU şi reprezentanţii ţărilor (de origine) pentru ca ei să iasă din Libia. Suveranitatea noastră este încălcată din cauza prezenţei lor”, a declarat Dbeibah.

Citește și : Coronavirusul era în Brazilia cu mult înainte ca el să fie confirmat în China

Săptămâna trecută, avangarda unei unităţi de observatori internaţionali a sosit în Libia în special pentru a verifica plecarea combatanţilor străini desfăşuraţi în această ţară, în baza aplicării acordului de armistiţiu încheiat pe 23 octombrie între beligeranţi.

Potrivit ONU, în Libia continuau să se afle la începutul lui decembrie 20.000 de mercenari şi soldaţi străini, originari din Siria, Sudan, Ciad sau chiar din Rusia prin grupul privat Wagner. Data limită fixată pentru 23 ianuarie pentru plecarea lor nu a fost respectată.

Premierul desemnat a făcut aceste declaraţii în faţa deputaţilor reuniţi la Syrte (est), îndemnându-i cu această ocazie să acorde încredere guvernului său pentru a uni ţara cufundată în haos după căderea regimului lui Muammar al-Gadafi în 2011.

După ce a criticat o “campanie feroce” menită să “distrugă” ţara sa, Dbeibah a apărat componenţa guvernului său de unitate naţională, menit să înlocuiască cele două puteri rivale cu sediul în vestul şi estul ţării.

“Primul meu obiectiv a fost să aleg persoane cu care aş fi în măsură să lucrez, puţin contează de unde vin ele”. Acestea “trebuie să fie capabile să lucreze pentru roţi libienii”, a insistat el.

Acest miliardar de 61 de ani originar din Misrata (vest) a fost desemnat pe 5 februarie de către 75 de responsabili libieni de toate orientările politice, reuniţi la Geneva sub egida ONU, în acelaşi timp cu un Consiliu prezidenţial format din trei membri.

O primă şedinţă a parlamentului, calificată drept “istorică” de ONU, a reunit luni peste 130 de deputaţi din 188, în vederea unui vot de încredere.

Citește și : Iordania încearcă să limiteze deșertul și plantează 10 milioane de arbori

Guvernul propus de Dbeibah este format din doi vicepremieri, 26 de miniştri şi şase miniştri de stat. Două ministere importante, al Afacerilor Externe şi al Justiţiei, au fost atribuite unor femei, o premieră în Libia.

Cabinetul are termen până pe 19 martie pentru a fi aprobat de parlament, care s-a reunit foarte rar în ultimii ani. El ar urma să asigure perioada interimară până la alegerile prevăzute să aibă loc la sfârşitul lui decembrie.

Tags: Abdel Hamid DbeibaharmistitiulibiamercenariONU
Categorii: Știrile zilei