X

Premierul desemnat în Finlanda anunţă o coaliţie de guvernare de centru dreapta/extremă dreapta

Liderul conservator Petteri Orpo a anunţat joi că va guverna Finlanda alături de extrema dreaptă pentru a “pune ordine” în ţară după alegerile legislative din aprilie, transmite AFP, potrivit agerpres.

“Sunt mândru de programul bun şi de rezultatul negocierilor. Toate chestiunile şi-au găsit răspuns”, a declarat acesta presei de la Helsinki, în prezenţa liderilor celorlalte trei formaţiuni cu care va forma guvernul.

Citeşte şi: Ucraina se pregătește pentru o ofensivă ‘îndelungată și sângeroasă’ – Black News

Petteri Orpo, care conduce Coaliţia Naţională (centru-dreapta) a format o coaliţie guvernamentală cu Partidul Finlandezilor, formaţiunea de extremă dreapta care a ajuns pe locul doi la alegerile legislative, precum şi cu alte două mici partide de dreapta.

Cele patru partide dispun de 108 din cele 200 de mandate parlamentare.

Orpo, a cărui principală promisiune electorală a fost un plan de economii de şase miliarde de euro, a declarat că îşi va face cunoscut programul de guvernare vineri.

Discuţiile în vederea formării unei coaliţii de guvernare, care durează de obicei, în medie, o lună, au fost mai lungi de data aceasta din cauza divergenţelor, în special în ceea ce priveşte politica climatică şi imigraţia.

Citeşte şi: CIA avertizase Ucraina să NU se atingă de Nord Stream – Black News

“Am avut dezacorduri pe unele puncte şi sunt sigur că mai avem câteva, dar ceea ce ne uneşte este că vrem să punem ordine în Finlanda”, a subliniat prim-ministrul desemnat.

Dreapta a guvernat deja cu Partidul Finlandezilor (fostul partid Finlandezii Adevăraţi) între 2015 şi 2017, an în care a avut loc o scindare în cadrul formaţiunii eurosceptice, care a dus la adoptarea unei linii mai dure. Partidul a obţinut un rezultat record de 20,1% din voturi la alegerile legislative din 2 aprilie. 

Tags: Coaliţia NaţionalăfinlandaFinlandezii AdevăraţiPartidul FinlandezilorPetteri Orpo
Categorii: Externe