Premierul francez propune amânarea pentru 4 octombrie a referendumului asupra independenţei Noii Caledonii

Publicat:

Premierul francez Edouard Philippe a propus sâmbătă amânarea pentru 4 octombrie a referendumului asupra independenţei Noii Caledonii, prevăzut iniţial pentru 6 septembrie, din cauza dificultăţilor logistice cauzate de pandemia de coronavirus, informează AFP şi dpa, scrie agerpres.

Premierul a transmis un proiect de decret cu această nouă dată preşedinţilor guvernului şi congresului Noii Caledonii, teritoriu francez situat în Pacificul de Sud, pentru un aviz consultativ în termen de 15 zile.


Citește și : Brazilia devansează Spania și urcă pe locul al cincilea în privinţa deceselor de COVID-19

Textul va fi apoi prezentat Consiliului de Miniştri în a doua jumătate a lunii iunie, statul francez urmând să fixeze data referendumului.

Propunerea privind amânarea a fost bine primită de formaţiunile anti-independenţă din Noua Caledonie, dintre care cea mai importantă este Viitor şi Încredere.

După un prim referendum, care a avut loc pe 4 noiembrie 2018 şi care s-a soldat cu victoria celor care nu doresc independenţa (56,7%), un al doilea referendum a fost fixat de premier pentru 6 septembrie 2020, la mai puţin de doi ani de la primul, după cum prevede acordul de la Noumea ce organizează decolonizarea progresivă a arhipelagului.

Citește și : Trump: SUA încetează relaţia cu OMS

Dacă tabăra anti-independenţă va câştiga din nou în 2020, un al treilea referedum ar putea avea loc până în 2022, în conformitate cu acordul de la Noumea.

Datorită unei reduceri drastice a zborurilor internaţionale şi a unor măsuri de izolare foarte stricte, Noua Caledonia a înregistrat doar 18 cazuri de COVID-19.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.