Premierul grec cere ajutorul SUA pentru calmarea tensiunilor dintre Cipru şi Turcia

Publicat:

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut sânbătă Statelor Unite să-și folosească influența pentru a dezamorsa tensiunile din estul Mediteranei dintre Cipru și Turcia, care se află într-o dispută privind drepturile de exploatare a zăcămintelor de petrol din Marea Medirerană, potrivit Reuters, scrie mediafax.

Mitsotakis a declarat în timpul vizitei secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, la Atena că acţiunile Turciei din ultimele zile din largul insulei au reprezentat o „încălcare flagrantă” a drepturilor suverane ale Ciprului.


Citește și : Erdogan ordonă liderilor AKP să utilizeze automobile Volkswagen Passat

Tensiunile dintre Cipru și Turcia cu privire la exploatatea zăcămintelor din largul Mării Mediterane s-au intensificat după ce Ankara a trimis o navă de foraj într-o zonă deja autorizată de Nicosia companiilor energetice italiene și franceze.

„Statele Unite au un interes deosebit pentru regiunea Mediteranei de Est. Cipru cere doar punerea în aplicare a dreptului internațional”, a declarat Mitsotakis. Mike Pompeo se află în vizită în Grecia în ultima etapă a unei călătorii în sudul Europei.

“Anticipez contribuția pozitivă a Statelor Unite pentru a duce la crearea unui climat de cooperare mai constructiv și mai fructuos în regiune”, i-a transmis Mitsotakis lui Pompeo.

Ankara spune că unele dintre zonele pe care Ciprul le exploatează sunt fie pe ţărmul continental propriu, fie în zonele în care turco-ciprioții au drepturi egale asupra oricărei descoperiri cu ciprioții greci.

Citește și : Un sirian, arestat și deferit justiţiei libaneze pentru comunicaţii cu Israelul

Secretarul de stat al SUA poartă discuții cu omologul său grec și ministrul apărării. Răspunzându-i lui Mitsotakis, Pompeo nu s-a referit la Cipru.

„Astăzi relația dintre ţările noastre nu a fost cu adevărat niciodată mai puternică”, a spus Pompeo, lăudând eforturile Greciei pe calea sa de redresare economică.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Lista secțiilor de votare deschise pe teritoriul României pentru alegerile prezidențiale și referendum

Lista secțiilor de votare deschise pe teritoriul României pentru alegerile prezidențiale și referendum Autoritățile din Republica Moldova vor deschide 16 secții de votare pe teritoriul...

Moldova va avea 16 secţii de votare în România

Moldova va avea 16 secţii de votare în România Autoritățile din Republica Moldova vor deschide 16 secții de votare pe teritoriul României pentru alegerile prezidențiale...

Vești bune pentru șoferi: Dispare amenda automată pentru lipsa rovinietei

Vești bune pentru șoferi: Dispare amenda automată pentru lipsa rovinietei Vești bune pentru șoferi. Amenda automată pentru lipsa rovinietei pe drumurile naționale ar putea dispărea....

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși Înregistrarea candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din România s-a încheiat....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.