X

Premierul grec cere ajutorul SUA pentru calmarea tensiunilor dintre Cipru şi Turcia

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut sânbătă Statelor Unite să-și folosească influența pentru a dezamorsa tensiunile din estul Mediteranei dintre Cipru și Turcia, care se află într-o dispută privind drepturile de exploatare a zăcămintelor de petrol din Marea Medirerană, potrivit Reuters, scrie mediafax.

Mitsotakis a declarat în timpul vizitei secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, la Atena că acţiunile Turciei din ultimele zile din largul insulei au reprezentat o „încălcare flagrantă” a drepturilor suverane ale Ciprului.

Citește și : Erdogan ordonă liderilor AKP să utilizeze automobile Volkswagen Passat

Tensiunile dintre Cipru și Turcia cu privire la exploatatea zăcămintelor din largul Mării Mediterane s-au intensificat după ce Ankara a trimis o navă de foraj într-o zonă deja autorizată de Nicosia companiilor energetice italiene și franceze.

„Statele Unite au un interes deosebit pentru regiunea Mediteranei de Est. Cipru cere doar punerea în aplicare a dreptului internațional”, a declarat Mitsotakis. Mike Pompeo se află în vizită în Grecia în ultima etapă a unei călătorii în sudul Europei.

“Anticipez contribuția pozitivă a Statelor Unite pentru a duce la crearea unui climat de cooperare mai constructiv și mai fructuos în regiune”, i-a transmis Mitsotakis lui Pompeo.

Ankara spune că unele dintre zonele pe care Ciprul le exploatează sunt fie pe ţărmul continental propriu, fie în zonele în care turco-ciprioții au drepturi egale asupra oricărei descoperiri cu ciprioții greci.

Citește și : Un sirian, arestat și deferit justiţiei libaneze pentru comunicaţii cu Israelul

Secretarul de stat al SUA poartă discuții cu omologul său grec și ministrul apărării. Răspunzându-i lui Mitsotakis, Pompeo nu s-a referit la Cipru.

„Astăzi relația dintre ţările noastre nu a fost cu adevărat niciodată mai puternică”, a spus Pompeo, lăudând eforturile Greciei pe calea sa de redresare economică.

Tags: ankaraatenaCipruKyriakos MitsotakisMike PompeoSUAturcia
Categorii: Diaspora