X

Premierul Hariri le cere libanezilor să pună ţara pe primul loc

Premierul libanez Saad al-Hariri a afirmat joi că ultima perioadă de timp este un semnal de alarmă pentru libanezi care trebuie să-şi pună ţara pe primul plan în chestiuni regionale, relatează Reuters, potrivit agerpres.

‘Perioada care a trecut a fost poate ca un semnal de alarmă pentru noi toţi de a acorda mai degrabă atenţie intereselor Libanului decât să ne uităm la problemele din jurul nostru’, a declarat Hariri la Annual Arab Banking Conference din Beirut. ‘Problemele din jurul nostru sunt importante, dar Libanul este şi mai important’, a spus el.

Citeşte şi: Trump l-a făcut PROST şi NERECUNOSCĂTOR pe tatăl unui sportiv american, reţinut în China

Hariri s-a referit la criza provocată de decizia sa de a demisiona la începutul acestei luni. El şi-a anunţat demisia pe când se afla în Arabia Saudită, o monarhie sunnită şi putere regională, aflată în dezacord cu Iranul şiit.

După ce a revenit în Liban, în această săptămână, el şi-a amânat decizia de a demisiona la cererea preşedintelui Michel Aoun.

Hariri a reafirmat de asemenea nevoia ca Libanul să respecte politica de a rămâne în afara conflictului regional, ‘nu doar prin cuvinte, ci şi prin acţiune’.

El a făcut referire la mişcarea politică şi militară Hezbollah, susţinută de Iran, al cărui rol militar regional a provocat preocuparea Arabiei Saudite, aliat de durată al premierului Hariri.

‘Doresc să subliniez că … principala noastră preocupare este stabilitatea şi la aceasta lucrăm’, a afirmat el.

Hariri a declarat miercuri că decizia sa de a-şi amâna demisia va conduce la ‘un dialog responsabil … legat de probleme şi consecinţele acestora asupra relaţiilor Libanului cu fraţii arabi’.

Premierul libanez Saad Hariri a anunţat miercuri că şi-a amânat demisia la cererea preşedintelui ţării, Michel Aoun, în vederea mai multor consultări, au anunţat agenţiile dpa, Reuters şi AFP.

Citeşte şi: Un congresman american îşi cere scuze după apariţia unei poze intime pe Twitter – FOTO

Saad Hariri (47 de ani) a sosit marţi seara la Beirut, după mai bine de două săptămâni, după ce şi-a anunţat pe neaşteptate demisia, pe 4 noiembrie, în timp ce se afla în Arabia Saudită.

Hariri s-a întors la Beirut, via Cipru, din Egipt, după ce s-a aflat timp de trei zile la Paris, unde a avut o serie de reuniuni pe tema crizei politice din Liban. Franţa a insistat ca Hariri să se întoarcă în Liban pentru a clarifica dacă îşi menţine sau nu demisia.

Potrivit unor oficiali libanezi, Riadul l-ar fi forţat pe Hariri să demisioneze şi l-a reţinut în regatul saudit. Riadul şi Hariri neagă aceasta. 

Tags: Arabia sauditaBeirutIranLibanMichel AounpremierRiadSaad al-Hariri
Categorii: Sinteze