X

Premierul în exerciţiu al Estoniei, mandatat cu formarea noului guvern

Premierul în exerciţiu al Estoniei, Juri Ratas, liderul Partidului de Centru, a fost mandatat marţi cu formarea noului guvern, după ce lidera Partidului Reformei, Kaja Kallas, nu a primit luni votul de încredere din partea parlamentului, transmite AFP, potrivit Agerpres.

‘Misiunea lui Juri Ratas este de acum de a forma un guvern care va fi un ansamblu şi în care fiecare ministru va respecta principiile Constituţiei şi va avea cel mai înalt respect pentru valorile înscrise în ea’, a transmis preşedintele Kersti Kaljulaid, într-un comunicat făcut public de purtătorul său de cuvânt.

Citește și : ONU analizează o rezoluţie privind oprirea ostilităţilor în Libia

Formaţiunea condusă de Kaja Kallas, fostă eurodeputată şi fiica fostului prim-ministru şi comisar european Siim Kallas, a obţinut cel mai bun scor la alegerile legislative desfăşurate pe 3 martie, dar nu a reuşit să reunească o coaliţie majoritară.

Premierul în exerciţiu, Juri Ratas, i-a barat accesul la putere, intrând într-o coaliţie cu formaţiunea Pro Patria (conservatoare), susţinută de o bună parte a minorităţii rusofone, şi cu extrema dreapta eurosceptică EKRE.

Cele trei partide dispun împreună de 56 de mandate din totalul celor 101.

Citește și : Germania: AfD, amendat de Bundestag pentru că a acceptat donaţii financiare ilegale

Partidul lui Ratas a anunţat că vrea să obţină miercuri votul de învestitură.

Preşedintele Estoniei se află în prezent într-o vizită în Portugalia, de unde va merge joi la Mocova, urmând să revină în ţară vineri.

Tags: coalitieguvernJuri RatasKaja KallasKersti KaljulaidSiim Kallas
Categorii: Diaspora