Premierul indian Narendra Modi, invitat de onoare la parada militară de 14 iulie de la Paris

Publicat:

Prim-ministrul indian Narendra Modi va fi invitatul de onoare la Paris la parada militară de Ziua Naţională a Franţei, din 14 iulie – o oportunitate pentru Franţa de a se “angaja într-o nouă fază de parteneriat” cu New Delhi, în timp ce China îşi intensifică demonstraţiile de forţă în regiunea indo-pacifică, relatează vineri AFP, potrivit agerpres

“Pentru a marca această etapă importantă, un contingent al forţelor armate indiene va participa la defilare alături de forţele franceze”, au precizat cele două ţări într-o declaraţie comună, vineri.


Citește și : Nivelul ridicat al apei ameninţă un baraj de lângă centrala nucleară din Zaporojie

Franţa şi India doresc să stabilească “noi obiective ambiţioase pentru cooperarea strategică, culturală, ştiinţifică, universitară şi economică, inclusiv într-un număr mare de sectoare industriale”, potrivit acestei declaraţii.

Reamintind că “împărtăşesc aceeaşi viziune asupra păcii şi securităţii, în special în Europa şi regiunea Indo-Pacific”, cei doi parteneri iau în considerare, de asemenea, “iniţiative comune” privind schimbările climatice, pierderea biodiversităţii şi dezvoltarea durabilă.

Vizita va fi, de asemenea, “o oportunitate pentru Franţa şi India de a-şi reafirma angajamentul faţă de multilateralism, în special în cadrul preşedinţiei indiene a G20”, se explică în comunicat.

Paris şi New Delhi sunt parteneri importanţi, notează AFP. În februarie, compania naţională indiană Air India a semnat o scrisoare de intenţie cu producătorul european de avioane Airbus pentru 250 de avioane. Franţa încearcă să-şi sporească influenţa în vasta regiune indo-pacifică, ce se întinde din India până în sudul Pacificului, trecând prin China, Asia de Sud-Est, Australia şi Noua Zeelandă.

În condiţiile în care India a devenit cea mai populată ţară din lume la sfârşitul lunii aprilie, depăşind China şi ajungând la 1,425 miliarde de locuitori, conform Naţiunilor Unite, această zonă va cuprinde 75% din populaţia lumii în 2040 – cu un potenţial semnificativ de dezvoltare economică. Franţa are aici mai multe teritorii precum Noua Caledonie, Polinezia Franceză şi chiar teritoriile antarctice şi subantarctice. În această zonă sunt staţionaţi peste 7.000 de soldaţi francezi, sunt operaţionale circa zece fregate şi câteva avioane asigură supravegherea zonei.

“Logica blocurilor”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a vizitat China în aprilie, care s-a angajat în mai multe demonstraţii de forţă împotriva Taiwanului în ultimele luni. Dar, de la pierderea unui important contract de submarine cu Australia, Parisul încearcă să-şi consolideze relaţiile cu India, un partener-cheie râvnit.

În timpul unei vizite oficiale, în septembrie anul trecut, ministrul francez de externe Catherine Colonna a vorbit despre “un punct comun” între New Delhi şi Paris cu privire la faptul că “logica bloc contra bloc ar fi greşită: nu mai este logica americană, ne distingem printr-un abordare mai nuanţată şi multidimensională în relaţia noastră cu China”.

Ea a adăugat că Franţa împărtăşeşte cu India “o analiză în foarte mare parte convergentă privind atitudinea Chinei, militarizarea acesteia”, precum şi preocupări comune, în special cu privire la operaţiunile desfăşurate de Beijing în strâmtoarea Taiwan.

Citește și : Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Biden vizitează Arabia Saudită

“Franţa intenţionează să-şi folosească toată greutatea diplomatică şi strategică” în regiunea Indo-Pacific, a explicat pentru France Presse în aprilie Isabelle Saint-Mezard, cercetătoare la Centrul Asia al Institutului Francez pentru Relaţii Internaţionale (Ifri).

În faţa riscurilor unui nou război rece între China şi Statele Unite ale Americii, Parisul se poziţionează ca o “alternativă” la Beijing sau Washington, a adăugat ea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.