Premierul indian spune că a făcut muncă de ‘pionier’ în Kashmir

Publicat:

Prim-ministrul indian Narendra Modi şi-a apărat joi decizia controversată de a revoca autonomia constituţională a părţii din Kashmir ce este controlată de India, susţinând cu ocazia Zilei Independenţei că a făcut muncă de “pionier”, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Jammu şi Kashmir, regiunea din Himalaya populată majoritar de musulmani şi de asemenea revendicată de Pakistan, este din 4 august ruptă complet de lume.


Citeşte şi: Marea Britanie ELIBEREAZĂ petrolierul iranian din Gibraltar

Autorităţile indiene au impus întreruperea comunicaţiilor şi restricţii de circulaţie înainte de a anunţa revocarea Articolului 370 din Constituţie ce conferă un statut special acestei zone.

Într-un discurs rostit cu ocazia Zilei Independenţei indiene la Fortul Roşu din New Delhi, Modi a declarat că această revocare se înscrie într-o serie de decizii prin care guvernul său recent reales a făcut muncă de “pionier”.

Liderul naţionalist a susţinut că “idei noi” sunt necesare după şapte decenii de eşec al politicilor în regiune.

“La mai puţin de 70 de zile de instalarea noului guvern, Articolul 370 a devenit o poveste veche. Şi în fiecare cameră a Parlamentului, două treimi dintre membri au aprobat această măsură”, a explicat el.

Pe lângă revocarea autonomiei constituţionale, guvernul Modi a prezentat în Parlament un proiect de lege pentru împărţirea Jammu şi Kashmir, care va fi separat de partea estică, Ladakh cu majoritate budistă.

Restul Jammu şi Kashmir, care va include zonele joase predominant hinduse din Jammu în sud şi Valea Srinagar cu majoritate musulmană în nord, vor pierde statutul de stat federal, urmând a fi retrogradat la statutul de “teritoriu al Uniunii”. Aceasta înseamnă că regiunea va fi sub administraţia directă a New Delhi şi nu va avea aproape nicio autonomie.

“Jammu şi Kashmir, precum şi Ladakh vor fi o mare sursă de inspiraţie pentru călătoria Indiei către creştere, progres şi pace”, a adăugat liderul de 68 de ani.

“Vechile aranjamente din Jammu, în Kashmir şi Ladakh au încurajat corupţia şi nepotismul, precum şi nedreptatea în ceea ce priveşte drepturile femeilor, ale copiilor (…), comunităţilor tribale”.

La sfârşitul discursului său de 90 de minute, prim-ministrul a strigat “Jai Hind” (“Trăiască India”) urmat de şcolari îmbrăcaţi în culorile drapelului indian, înaintea intonării imnului naţional.

Revocarea autonomiei regiunii şi dislocarea acesteia au fost descrise drept “ilegale” de Pakistan, în timp ce cele două ţări îşi dispută Kashmirul de la sfârşitul colonizării britanice în 1947.

Miercuri, cu ocazia independenţei Pakistanului, prim-ministrul Imran Khan a adoptat un ton de război avertizând India împotriva oricărei agresiuni în partea sa din Kashmir.

Vezi şi: Un avion cu 233 de oameni la bord A ATERIZAT PE BURTĂ, într-un lan de porumb – VIDEO

Duminică, el a comparat inacţiunea comunităţii internaţionale faţă de evenimentele din Kashmir cu tăcerea din jurul ascensiunii lui Hitler în Germania în anii 1930.

Kashmirul este divizat între India şi Pakistan de la împărţirea imperiului colonial britanic al Indiilor în 1947.Cele două ţări au purtat de atunci trei războaie, dintre care două în legătură cu acest stat.

O insurecţie separatistă din 1989 în Kashmirul indian a costat viaţa a peste 70.000 de persoane, majoritatea civili. New Delhi îşi acuză vecinul pakistanez că sprijină în secret grupurile armate, ceea ce Islamabadul a negat întotdeauna.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii Un foc de artificii care a iluminat cerul parcului de distracţii...

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească Primarul Luciano Fregonese, 47 de ani, din Valdobbiadene,...

Escrocheria ‘Ruda implicată în accident rutier’: Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția

Escrocheria 'Ruda implicată în accident rutier': Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția Cetățenii care sunt telefonați de persoane necunoscute și care sunt...

Întreruperi şi limitări în furnizarea energiei electrice

Se anunță întreruperea temporară a energiei electrice Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că miercuri, 17 iulie 2024, vor avea loc lucrări programate de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.