X

Premierul Indiei a convocat o ședință de urgență pe fondul protestelor violente din țară

Premierul Indiei, Narendra Modi, a convocat sâmbătă o ședință de urgență cu Consiliul de Miniștri pentru a discuta despre măsurile care se impun pe fondul protestelor violente din țară, cauzate de modificarea legislației privind cetățenia, informează Reuters, scrie mediafax.

Decizia premierului vine în condițiile în care 14 persoane au murit în urma confruntărilor dintre protestatari și polițiști. Protestatarii sunt nemulțumiți de o lege, adoptată pe 11 decembrie, care le va permite cetățenilor din Pakistan, Bangladesh și Afganistan, de altă religie decât cea musulmană, să obțină cetățenie indiană.

Citește și : Muntenegru: Protest al ortodocşilor împotriva unei legi aşa-numite a ‘spolierii’

Manifestanții susțin că noul act normativ discriminează comunitatea musulmană și nu respectă Constituția Indiei.

Reuters notează că protestele, declanșate la nivel național, sunt cele mai ample manifestații împotriva Guvernului Modi de la prima sa alegere, în 2014.

Mișcările de protest au continuat și sâmbătă, în pofida deciziei autorităților de a impune restricții populației. Sute de persoane au fost reținute de către autorități, iar mai mulți activiști susțin că Poliția le-a percheziționat în mod abuziv domiciliile.

Modificarea legislativă a fost propusă de către partidul premierului Narendra Modi, BJP, iar partidele din opoziție, grupuri ale minorităților naționale, profesori universitari și mai mulți oficiali americani contestă acest proiect, întrucât ar discrimina comunitatea musulmană și ar permite obținerea cetățeniei pe criterii religioase, fapt ce ar încălca Constituția.

Citește și : SUA, foarte preocupate privind o intensificare a conflictului din Libia (oficial american)

Tags: AfganistanBangladeshNarendra Modipakistanproteste
Categorii: Știrile zilei