Premierul Insulelor Solomon a supravieţuit unui vot de neîncredere şi acuză din nou Taiwanul

Publicat:

Premierul Insulelor Solomon, Manasseh Sogavare, a supravieţuit luni unui vot de neîncredere şi i-a acuzat pe “agenţii Taiwanului” că au orchestrat recentele violenţe politice care au cufundat în criză această ţară insulară din Oceanul Pacific, informează AFP, potrivit agerpres.

“Dacă trebuie să fiu destituit, atunci aceasta trebuie să se întâmple prin procedură legală, de către membrii parlamentului, nu prin aceste apeluri la demisie lansate de agenţi ai Taiwanului”, a declarat liderul pro-Beijing în timpul unui discurs înflăcărat de două ore susţinut în parlament.


Citeşte şi: Germania intenţionează să impună OBLIGATIVITATEA vaccinării pentru anumite categorii de angajaţi – Black News

Liderul opoziţiei, Matthew Wale, care a prezentat moţiunea, l-a acuzat pe Sogavare că utilizează fonduri chineze pentru a-şi susţine guvernul.

Cu toate acestea, Sogavare, în vârstă de 66 de ani, a respins fără probleme tentativa opoziţiei de a-l înlătura de la putere, obţinând 32 de voturi în favoarea sa şi doar 15 împotrivă, după o zi de dezbateri furtunoase.

Premierul a respins cererile pentru demisia sa din partea manifestanţilor, declarând luni în parlament că a-şi părăsi postul în asemenea circumstanţe ar însemna să se supună “dictatului huliganilor şi anarhiei”.

Disputele între parlamentarii din Insulele Solomon sunt ecoul furiei care a explodat recent pe străzi şi care a dus la trimiterea în această ţară a sute de militari ai forţelor internaţionale de menţinere a păcii.

Luna trecută, o manifestaţie împotriva lui Manasseh Sogavare a declanşat trei zile de revolte în capitala Insulelor Solomon, în timpul cărora cel puţin trei persoane au fot ucise, 63 de clădiri au fost incendiate sau distruse, iar cartierul chinezesc a fost vandalizat.

Înainte de votul de luni, militari şi poliţişti înarmaţi veniţi din ţări vecine au participat la punerea în funcţiune a unor puncte de control în centrul oraşului Honiara, pentru a evita noi revolte.

Citeşte şi:Pe măsură ce restricțiile revin, ce moment mai bun pentru parlamentarii britanici să dezbată cuvântul lor (F)avorit? – Black News

China şi Taiwanul îşi dispută de decenii influenţa în Pacific, cele două părţi utilizând drept “momeală” ajutorul dat ţărilor în curs de dezvoltare.

Criza a fost alimentată de sărăcie, şomaj şi rivalităţi între insulele acestei ţări cu 800.000 de locuitori şi a fost exacerbată de decizia lui Sogavare de a pune capăt relaţiilor diplomatice cu Taiwanul şi de a stabili relaţii oficiale cu China.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 8 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 8 iulie în Istorie 8 iulie este a 189-a zi a calendarului gregorian și a 190-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 8 iulie 2024

Horoscop 8 iulie 2024 Astrologii vin cu veşti bune pentru unii nativi. Pentru Peşti este o perioadă perfectă pentru a intra în noi relaţii,...

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: ‘Cu românii nu se poate face nimic’

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: 'Cu românii nu se poate face nimic' Adolf Hitler, cunoscutul dictator german, considera armata română aproape...

VIDEO – ‘Supacell’, serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix

VIDEO - 'Supacell', serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix „Supacell”, noul serial britanic pe Netflix, a captat rapid...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.