Premierul irakian, în campanie pentru alegerile legislative, a întreprins o vizită triumfală în Kurdistan

Publicat:

Premierul irakian, Haider al-Abadi, în campanie pentru alegerile legislative din 12 mai, a întreprins joi o vizită triumfală în Kurdistan, după ce a câştigat în conflictul cu fostul preşedinte al acestei regiuni autonome care a organizat un referendum pentru independenţă, informează AFP, conform agerpres.

“Astăzi, suntem sub umbrela Irakului şi oricine doreşte separarea va fi sfâşiat de hiene”, a afirmat Haider al-Abadi pe aeroportul din Erbil, principalul oraş al Kurdistanului irakian, unde a fost primit de premierul acestei regiuni, Neshervan Barzani.


Citește și : Preşedintele Slovaciei numeşte un nou ministru de interne, dar protestele vor fi reluate

Abadi s-a opus referendumului de independenţă organizat de fostul preşedinte al Kurdistanului irakian Masud Barzani la 25 septembrie 2017, în care opţiunile în favoarea independenţei au fost majoritare. Bagdadul a declarat acest plebiscit ilegal, iar rezultatul lui nu a fost niciodată aplicat.

“Fraternitatea kurdo-arabă este permanentă şi persistentă. Eroii combatanţilor kurzi şi ai armatei irakiene au înfruntat împreună Daesh (acronimul arab al grupării Stat Islamic) şi au împărtăşit suferinţele pentru a înregistra victoria”, a subliniat premierul irakian. “Astăzi, avem absolută nevoie de această unitate, pentru că divizarea, conflictul şi respingerea celuilalt nu sunt potrivite”, a adăugat el.

Bagdadul a închis traficul aerian pe cele două aeroporturi ale Kurdistanului irakian, Erbil şi Souleimaniyeh, şi a trimis trupe pentru a recuceri zonele disputate unde combatanţii kurzi s-au desfăşurat de-a lungul anilor, în special în timpul haosului creat în 2014 de avansarea grupării jihadiste SI. Kurdistanul irakian a pierdut astfel preţioasele sale resurse petroliere din provincia Kirkuk.

Relaţiile au rămas foarte tensionate, însă Erbil a cedat în faţa Bagdadului, ceea ce a întărit în Irak poziţia lui Abadi. Acesta s-a deplasat în mai multe provincii de la începutul acestei săptămâni, inclusiv în Anbar şi Ninive, unde se implantase SI înainte de a fi alungat de o operaţiune a forţelor irakiene.

Citește și : Avocatul lui Trump invocă dreptul de a nu se incrimina în litigiul cu starleta porno

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.