X

Premierul irakian, în campanie pentru alegerile legislative, a întreprins o vizită triumfală în Kurdistan

Premierul irakian, Haider al-Abadi, în campanie pentru alegerile legislative din 12 mai, a întreprins joi o vizită triumfală în Kurdistan, după ce a câştigat în conflictul cu fostul preşedinte al acestei regiuni autonome care a organizat un referendum pentru independenţă, informează AFP, conform agerpres.

“Astăzi, suntem sub umbrela Irakului şi oricine doreşte separarea va fi sfâşiat de hiene”, a afirmat Haider al-Abadi pe aeroportul din Erbil, principalul oraş al Kurdistanului irakian, unde a fost primit de premierul acestei regiuni, Neshervan Barzani.

Citește și : Preşedintele Slovaciei numeşte un nou ministru de interne, dar protestele vor fi reluate

Abadi s-a opus referendumului de independenţă organizat de fostul preşedinte al Kurdistanului irakian Masud Barzani la 25 septembrie 2017, în care opţiunile în favoarea independenţei au fost majoritare. Bagdadul a declarat acest plebiscit ilegal, iar rezultatul lui nu a fost niciodată aplicat.

“Fraternitatea kurdo-arabă este permanentă şi persistentă. Eroii combatanţilor kurzi şi ai armatei irakiene au înfruntat împreună Daesh (acronimul arab al grupării Stat Islamic) şi au împărtăşit suferinţele pentru a înregistra victoria”, a subliniat premierul irakian. “Astăzi, avem absolută nevoie de această unitate, pentru că divizarea, conflictul şi respingerea celuilalt nu sunt potrivite”, a adăugat el.

Bagdadul a închis traficul aerian pe cele două aeroporturi ale Kurdistanului irakian, Erbil şi Souleimaniyeh, şi a trimis trupe pentru a recuceri zonele disputate unde combatanţii kurzi s-au desfăşurat de-a lungul anilor, în special în timpul haosului creat în 2014 de avansarea grupării jihadiste SI. Kurdistanul irakian a pierdut astfel preţioasele sale resurse petroliere din provincia Kirkuk.

Relaţiile au rămas foarte tensionate, însă Erbil a cedat în faţa Bagdadului, ceea ce a întărit în Irak poziţia lui Abadi. Acesta s-a deplasat în mai multe provincii de la începutul acestei săptămâni, inclusiv în Anbar şi Ninive, unde se implantase SI înainte de a fi alungat de o operaţiune a forţelor irakiene.

Citește și : Avocatul lui Trump invocă dreptul de a nu se incrimina în litigiul cu starleta porno

Tags: alegerile legislativeErbilHaider al-AbadiindependentaKurdistanreferendum
Categorii: Sinteze