Premierul irakian RECUNOAŞTE abuzurile asupra civililor din Mosul

Publicat:

Premierul irakian Haider al-Abadi a anunţat joi că o unitate a forţelor de securitate a comis ‘abuzuri’ împotriva civililor în cursul ofensivei pentru îndepărtarea insurgenţilor grupării Statul Islamic (SI) din oraşul Mosul, relatează Reuters, conform agerpres.

Guvernul irakian a început o investigaţie în luna mai cu privire la informaţii furnizate de revista germană Der Spiegel care a prezentat imagini cu aparente cazuri de tortură fotografiate de un fotograf independent încorporat în Divizia de răspuns în regim de urgenţă a Ministerului de Interne (ERD).


Citeşte şi: MAE confirmă: Trei români se află printre victimele atacului terorist din Barcelona

‘Comisia a concluzionat… faptul că au fost comise abuzuri şi încălcări clare de către membri ai ERD’, se arată într-un comunicat al biroului lui Al-Abadi, adăugând că autorii acestor fapte vor fi urmăriţi penal.

În fotografiile publicate în Der Spiegel apar deţinuţi acuzaţi de afiliere cu Statul Islamic atârnaţi de tavan cu mâinile la spate. Fotoreporterul a scris despre deţinuţi torturaţi până la moarte, violaţi şi înjunghiaţi cu cuţite.

ERD a fost una dintre forţele de securitate ale guvernului susţinute de o coaliţie condusă de SUA care a îndepărtat SI din Mosul, oraş din nordul ţării capturat de jihadişti în 2014 şi proclamat ‘capitala’ lor, într-o campanie de nouă luni care s-a încheiat în iulie.

ERD a negat iniţial informaţiile furnizate de Der Spiegel şi a acuzat publicaţia germană de publicarea unor ‘imagini fabricate şi ireale’.

Citeşte şi: Cinci terorişti UCIŞI la sud de Barcelona. Aveau legătură cu atacul de pe Las Ramblas – FOTO/VIDEO

Fotograful a afirmat că inţial intenţiona să se documenteze în legătură cu eroismul forţelor irakiene care luptă împotriva Statului Islamic, dar i s-a dezvăluit treptat o parte mai întunecată a războiului.

El a declarat că soldaţii cu care a venit în contact i-au permis să asiste şi să fotografieze presupusele scene de tortură. Acum, el a părăsit Irakul cu familia, temându-se pentru securitatea sa.

‘Califatul’ autoproclamat de Statul Islamic s-a prăbuşit odată cu pierderea controlului în oraşul irakian Mosul, dar părţi din Irak şi Siria rămân totuşi sub controlul organizaţiei jihadiste, în special în zone de graniţă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.