X

Premierul Irlandei se întâlneşte cu liderii opoziţiei în încercarea de a-şi salva guvernul

Premierul irlandez Leo Varadkar (foto) s-a întâlnit marţi cu liderii opoziţiei politice de la Dublin în încercarea de a preveni căderea guvernului de la Dublin şi organizarea de alegeri anticipate, pe fondul unei crize politice care s-a agravat în ultimele zile, transmit dpa şi AFP, potrivit agerpres.

În ultimele 24 de ore s-au înmulţit vocile care solicită ca Frances Fitzgerald, vicepreşedinta partidului Fine Gael, să-şi dea demisia sau să fie destituită.

Citeşte şi: Accident feroviar GRAV în Belgia. Doi oameni au murit şi şapte sunt răniţi – FOTO

Formaţiunea liberală Fianna Fail, care a susţinut guvernul minoritar condus de Fine Gael, a cerut demisia lui Fitzgerald ca urmare a presupusului ei eşec, atunci când era ministru al justiţiei în guvernul precedent, de a proteja un ‘avertizor de integritate’ care a dezvăluit unele practici din interiorul poliţiei irlandeze.

Fianna Fail s-a pronunţat pentru supunerea la vot a moţiunii de cenzură după ce săptămâna trecută au apărut întrebări legate de data la care Fitzgerald a aflat despre o strategie de a-l submina pe ‘avertizorul de integritate’ Maurice McCabe, care a făcut acuzaţii privind comportamentul poliţiei.

Varadkar le-a cerut parlamentarilor din opoziţie să aştepte concluziile anchetei în acest caz, care ar urma să fie publicate în ianuarie.

Citeşte şi: ŞICANĂRI periculoase ruso-americane deasupra Mării Negre

Purtătorul de cuvânt al Fianna Fail, Tim Dooley, i-a solicitat marţi premierului Varadkar să forţeze destituirea lui Francez Fitzgerald dacă aceasta refuză să demisioneze.

Fianna Fail a ‘spus foarte clar că este vorba despre conducerea Ministerului Justiţiei în timpul mandatului lui Frances Fitzgerald şi despre responsabilitatea politică a acţiunilor sale şi că pentru noi cazul este încheiat dacă Frances Fitzgerald demisionează”, a declarat Dooley pentru postul de televiziune public irlandez RTE. 

Tags: DublinFianna FailFine GaelFrancez FitzgeraldirlandaLeo VaradkarMaurice McCabeTim Dooley
Categorii: Diaspora