X

Premierul irlandez : Mecanismul ‘plasei de siguranţă’ nu poate avea dată de expirare sau o clauză privind retragerea unilaterală

Irlanda este deschisă faţă de soluţii creative, dar nu îşi va schimba poziţia conform căreia clauza ‘plasei de siguranţă’ pentru menţinerea deschisă a frontierei irlandeze după Brexit nu poate avea o dată de expirare sau o clauză privind retragerea unilaterală, a afirmat marţi premierul irlandez Leo Varadkar, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

”Trebuie să existe o plasă de siguranţă ca parte a acordului privind retragerea (Regatului Unit din Uniunea Europeană, n.red.) şi acea plasă de siguranţă nu poate avea o dată de expirare sau o clauză de retragere unilaterală”, a declarat Leo Varadkar în parlamentul de la Dublin.

Citește și : Brexit: Miniştrii cabinetul May au nevoie de mai mult timp pentru a examina mecanismul ‘plasei de siguranţă’

Anterior în cursul zilei de marţi, ministrul irlandez al afacerilor europene Helen McEntee a spus că guvernul de la Dublin este deschis faţă de ideea unei revizuiri a mecanismului care ar permite UE şi Marii Britanii să decidă momentul în care nu va mai fi necesară ‘plasa de siguranţă’ ce ar menţine deschisă graniţa irlandeză după Brexit.

Intervenţia lui Leo Varadkar în legislativul irlandez a avut loc la puţin timp după ce purtătorul de cuvânt al guvernului britanic a declarat că au fost discutate opţiunile pentru un astfel de mecanism care ar garanta că Marea Britanie nu va fi constrânsă legal pe termen nedefinit printr-o ‘plasă de siguranţă’.

”Premierul (Theresa May) a spus că, deşi 95% din acordul de retragere a fost încheiat, în privinţa plasei de siguranţă asupra Irlandei de Nord există o serie de chestiuni pe care trebuie să le clarificăm şi care sunt cele mai dificile. Deşi Regatul Unit ar trebui să aibă drept scop încheierea acordului cât mai curând posibil, acest lucru nu va fi făcut cu orice preţ”, a explicat reprezentantul executivului britanic.

Situaţia frontierei irlandeze constituie unul dintre principalele obstacole în calea unui acord între Londra şi Uniunea Europeană, niciuna dintre părţi nedorind reintroducerea unei frontiere fizice pe insula Irlanda de teama de a nu compromite Acordul din Vinerea Mare, care a pus capăt unei perioade de aproape trei decenii de violenţe comunitare în Irlanda de Nord.

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord va părăsi blocul comunitar european la finalul lui martie 2019. Uniunea Europeană doreşte să nu fie creată o ‘frontieră dură’ între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât provincia Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europene.

Citește și : Amnesty International cere achitarea celor 11 activişti în domeniul drepturilor omului judecaţi pentru terorism în Turcia

Această variantă ar crea însă o divizare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.

Dacă acordul de retragere a Regatului Unit din UE nu stabileşte o altă dată sau dacă, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona şi de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotărăşte în unanimitate că tratatele încetează să se aplice de la o dată ulterioară, ansamblul dreptului primar şi secundar al Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit începând cu 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale). Regatul Unit va deveni în acel moment o ţară terţă.

Tags: brexitDublinirlandaLeo Varadkarmarea britaniepremierTheresa May
Categorii: Diaspora