Premierul irlandez: Un război comercial între Uniunea Europeană şi Regatul Unit ar fi ‘şocant şi inutil’

Publicat:

Un război comercial între Uniunea Europeană şi Regatul Unit ar fi ”şocant şi inutil”, este de părere premierul irlandez Micheal Martin, potrivit căruia un asemenea scenariu nu este dorit nici de Dublin, nici de Bruxelles, informează joi BBC, potrivit agerpres

Guvernul britanic a provocat iritare la Bruxelles şi Washington după ce săptămâna trecută a anunţat că va acţiona unilateral pentru a modifica Protocolul privind Irlanda de Nord, document anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană.


Citește și : Grecia va preda americanilor tot petrolul confiscat de pe o navă iraniană

Londra încearcă să reducă nemulţumirile unioniştilor nord-irlandezi ce refuză să participe la un nou guvern delegat la Belfast – condus pentru prima dată de republicanii din Sinn Fein după victoria acestora la alegerile locale din 5 mai – dacă Protocolul nu este modificat.

Întrebat, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos (Elveţia), dacă UE are intenţia de a aplica tarife exporturilor britanice sensibile din punct de vedere politic, Martin a refuzat să ”intre în detaliile privind ceva de acest gen, întrucât sperăm că acest lucru este ceva la care nici nu trebuie să ne gândim vreodată”.

“Singura decizie unilaterală adoptată aici a fost luată de guvernul Regatului Unit, care a ameninţat că va rupe un acord internaţional semnat cu Uniunea Europeană”, a spus şeful executivului irlandez, care a apreciat că o soluţie între părţi este ”fezabilă”.

Protocolul nord-irlandez stipulează că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda (ţară membră a Uniunii Europene) care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Citește și : Macron îl sună pe Erdogan pentru a discuta aderearea Finlandei şi Suediei la NATO

Totuşi, guvernul de la Londra încearcă să renegocieze înţelegerea cu Bruxellesul, susţinând că au apărut disfuncţionalităţi în transportul unor mărfuri către Irlanda de Nord şi ameninţând chiar cu activarea măsurilor de salvgardare, prevăzute în acord, dacă UE nu va accepta modificarea textului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.