Premierul islandez demisionează în urma unor dezvăluiri de presă; alegeri parlamentare anticipate cel mai probabil pe 4 noiembrie

Publicat:

Preşedintele islandez Gudni Th. Johannesson a acceptat sâmbătă demisia premierului Bjarni Benediktsson, care apreciază că alegeri parlamentare anticipate urmează să fie organizate cel mai probabil pe 4 noiembrie, relatează The Associated Press.

Coaliţia lui Benediktsson s-a destrămat la nouă luni după ce a ajuns la putere, în urma plecării unui membru al acesteia din cauza încercării tatălui premierului de a ajuta la reabilitarea numelui unui condamnat pentru pedofilie.


Johannesson s-a întâlnit sâmbătă cu Benediktsson şi cu alţi lideri de partid.

Un partid mic, Viitor Luminos, a părăsit coaliţia vineri, în urma dezvăluirii faptului că tatăl lui Benediktsson a scris o scrisoare în care îndemna la iertarea lui Hjalti Sigurjon Hauksson, condamnat în 2004 pentru că şi-a violat fiica vitregă timp de 12 ani, aproape zilnic.

Potrivit sistemului judiciar islandez, o persoană care a ispăşit o pedeapsă în urma condamnării din cauza unei infracţiuni grave poate să ceară autorităţilor să-i ”restabilească onoarea” şi să îşi caute un loc de muncă, ceea ce presupune radierea cazierului. Pentru ca să o obţină, condamnatul are nevoie de o scrisoare din partea unui prieten apropiat sau a unui asociat.

Benediktsson a preluat postul în ianuarie, susţinut de o coaliţie între Partidul său al Independenţei, Partidul Reformei şi politicieni de centru.

Coaliţia a obţinut cea mai slabă majoritate – 32 dintre cele 63 de mandate – în urma alegerilor parlamentare de la 29 octombrie, convocate după ce fostul premier a demisionat în urma unor mitinguri de protest declanşate de dezvăluirea unor afaceri offshore în dosarul Panama Papers.

Formaţiunea Viitor Luminos a anunţat că părăseşte coaliţia în urma unor dezvăluiri potrivit cărora unii membri ai Guvernului au ascuns publicului scrisoarea prin care se cerea reabilitarea lui Hauksson.

Benediktsson a declarat vineri că unele legi islandeze sunt ”complet rupte de valorile moderne”, potrivit Morgunbladid, cel mai important ziar din ţară. El a spus că a fost ”şocat” atunci când a aflat despre scisoare.

Numele lui Benediktsson, un fost ministru al Finanţelor, a apărut de asemenea în Panama Papers ca deţinător al unei părţi a unei companii de investiţii cu sediul în Seychelles.

Islanda, o insulă situată în apropierea Cercului Polar Arctic, cu 320.000 de locuitori, a fost dur afectată de criza financiară din 2008, iar în prezent înregistrează o creştere în domeniul turismului, alimentată de cei care vor să-i vadă gheţarii, fiordurile, cascadele şi aurorele boreale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.