X

Premierul israelian Netanyahu cere anularea acordului nuclear cu Iranul

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat într-un turneu în America Latină, a cerut marţi puterilor internaţionale să revizuiască sau să anuleze acordul nuclear încheiat cu Iranul în 2015, transmite AFP. 

La Buenos Aires, unde a fost primit de preşedintele argentinian Mauricio Macri, Netanyahu a declarat: “Voi fi direct: este un acord rău, care poate fi revizuit sau anulat. Aceasta este poziţia Israelului”.

Acordul, încheiat în iulie 2015 între Iran pe de o parte şi membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU – Statele Unite, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa – plus Germania pe de altă parte, prevede ridicarea treptată a sancţiunilor internaţionale împotriva Teheranului, în schimbul limitării programului nuclear iranian la obiective civile şi renunţarea la eforturile de a dezvolta arme atomice.

Înţelegerea încheiată în mandatul predecesorului său, Barack Obama, a fost criticată şi de preşedintele SUA, Donald Trump. Acesta se va întâlni cu Netanyahu săptămâna viitoare, la New York, potrivit unui anunţ al premierului israelian.

Tags: barack obamaBenjamin NetanyahuChinaDonald TrumpfrantagermaniaMauricio MacriONURegatul UnitrusiaStatele Unite
Categorii: Sinteze