Premierul israelian Yair Lapid: Eventuala închidere a Agenţiei Evreieşti de la Moscova ar fi un ‘eveniment grav’

Publicat:

Premierul israelian Yair Lapid a subliniat duminică, într-un comunicat, că eventuala închidere a Agenţiei Evreieşti de la Moscova ar fi un “eveniment grav” care ar putea afecta relaţiile dintre Israel şi Rusia, potrivit AFP, scrie agerpres.  

Dorinţa Moscovei de a închide această agenţie para-guvernamentală însărcinată cu imigraţia evreiască în Israel, invocând încălcări ale legii, a fost denunţată ferm de Israel, care o consideră o măsură punitivă ca reacţie la poziţiile noului guvern al statului evreu împotriva ofensivei ruse din Ucraina.


Citește și : SUA condamnă loviturile ruse cu rachete asupra portului ucrainean Odesa de la Marea Neagră

Oficialii ruşi îşi justifică decizia de a închide Agenţia Evreiască prin “respectarea legislaţiei ruse”.

Promiţând “să acţioneze pe cale diplomatică” pentru a permite organizaţiei să îşi continue activitatea, Lapid a anunţat duminică trimiterea unei delegaţii israeliene “imediat ce va fi primită aprobarea din partea Rusia pentru discuţii”.

Aceasta va pune “totul în aplicare” pentru ca dialogul pe subiect să continue, a precizat Lapid, adăugând că “relaţiile cu Rusia sunt importante pentru Israel”.

Creată în 1929, Agenţia Evreiască se ocupă în special de organizarea emigraţiei spre Israel a persoanelor de origine evreiască.

După invazia rusă din Ucraina în februarie, Israelul a adoptat mai întâi o poziţie prudentă, iar premierul de atunci, Naftali Bennett, a evidenţiat legăturile privilegiate cu cele două ţări. Yair Lapid, pe atunci şeful diplomaţiei, a condamnat în schimb ferm “încălcarea gravă a ordinii internaţionale”.

“Este clar pentru toate persoanele implicate în relaţiile israeliano-ruse că decizia (privind Agenţia Evreiască) este politică, din cauza poziţiei Israelului şi a lui Lapid asupra războiului din Ucraina”, a scris cotidianul Yediot Aharonoth.

Citește și : Iranul anunţă destructurarea unei reţele ‘teroriste’ legată de Mosad

De la preluarea funcţiei de prim-ministru, Yair Lapid a reluat criticile la adresa Rusiei, rămânând în acelaşi timp prudent pentru a menţine legăturile cu Moscova, considerate cruciale pentru a păstra capacitatea Israelului de a desfăşura atacuri aeriene în Siria, unde Moscova este prezentă şi susţine regimul. Israelul a ţintit în Siria în special grupuri apropiate de Iran, principalul său inamic.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.