X

Premierul italian Giuseppe Conte speră să evite sancţiunile UE din cauza încălcării regulilor privind disciplina bugetară

Premierul italian Giuseppe Conte a declarat sâmbătă că încă speră să evite sancţiunile din partea UE din cauza încălcării regulilor blocului comunitar privind disciplina bugetară, relatează dpa, scrie Agerpres.

Comisia Europeană a propus acţionarea Italia în instanţă, ceea ce ar putea duce la amenzi usturătoare, după ce Roma a anunţat o semnificativă creştere a deficitului bugetar pentru 2019.

Citește și : Verzii europeni şi-au desemnat doi ”capi de listă” pentru alegerile europarlamentare

“Sunt încrezător că dialogul va putea duce la evitarea acestei proceduri. Sunt întotdeauna ambiţios când negociez”, a spus Conte după un dineu la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Totuşi, nu este clar ce tip de concesii este dispusă Italia să facă, din moment ce Conte a reiterat că principalele capitole ale bugetului nu pot fi rediscutate.

“Evident, nu am propus să renunţ la reformele principale ale programului nostru de guvernare”, a spus premierul italian.

Guvernul italian pregăteşte măsuri care vor duce la o creştere a cheltuielilor, inclusiv scăderea vârstei de pensionare şi asigurarea unor venituri de bază pentru săraci.

Citește și : Pamela Rendi-Wagner, prima femeie la conducerea social-democraţilor austrieci

Vicepremierul Matteo Salvini, care adoptă de obicei cea mai dură poziţie faţă de Bruxelles în cadrul guvernului italian, a transmis că aprobă strategia lui Conte.

Italia “nu dă înapoi” şi “doreşte să evalueze cu atenţie momentul şi costul” măsurilor bugetare, a transmis într-un comunicat Salvini, care conduce partidul de extremă-dreapta Liga.

Tags: bruxellescomisia europeanaGiuseppe ConteitaliaJean-Claude JunckerromasanctiuniUE
Categorii: Diaspora