X

Premierul Kuweitului rămâne în funcţie, dar renunţă la mai mulţi miniştri

Emirul Kuweitului l-a numit luni din nou în fruntea guvernului pe şeicul Jaber al-Mubarak al-Sabah, dar i-a înlocuit din funcţie pe ministrul apărării şi pe cel al internelor, amândoi membri ai familiei conducătoare, în urma demisiei executivului săptămâna trecută, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Şeicul Sabah al-Ahmad al-Sabah, emirul Kuweitului, i-a cerut lui Jaber să formeze un nou cabinet, a transmis agenţia oficială KUNA.

Vezi şi: ATAC armat în curtea casei! 4 morţi şi 6 răniţi în California – VIDEO

Jaber i-a prezentat joi emirului demisia cabinetului său, după ce un grup de parlamentari a solicitat un vot de neîncredere împotriva ministrului de interne, şeicul Khalid al-Jarrah al-Sabah.

Potrivit agenţiei KUNA, emirul a dispus eliberarea din funcţii a fiului său, ministrul apărării Nasser Sabah al-Ahmad al-Sabah, şi a ministrului de interne Sabah Al-Khalid Al-Sabah.

În Kuweit s-a întâmplat frecvent ca guvernele să demisioneze când legislatorii cer voturi de neîncredere împotriva unor înalţi responsabili ai cabinetului.

Citeşte şi: Michael Bloomberg a ajuns la momentul pocăinţei: ‘Îmi cer iertare!’

Kuweit, aliat al SUA şi membru OPEC, are sistemul politic cel mai deschis dintre cele şase state din Consiliul de Cooperare al Golfului, parlamentul având puterea de a adopta legi şi de a audia membri ai executivului. Premierul este selectat de emir, care are ultimul cuvânt în chestiunile de stat, iar principalele posturi de conducere sunt ocupate de membri ai familiei domnitoare.

Fricţiunile dintre executiv şi legislativ au dus în repetate rânduri la remanieri ale guvernului sau chiar la dizolvarea parlamentului. Preşedintele legislativului, Marzouq al-Ghanem, a declarat joi pentru agenţia de presă de stat KUNA că emirul nu intenţionează să dizolve parlamentul.

Tags: emirJaber al-Mubarak al-SabahKhalid al-Jarrah al-SabahKuweitpremierSabah Al-Ahmad Al-Sabahseic
Categorii: Sinteze