X

Premierul libanez, Saad Hariri, invitat în Arabia Saudită

Premierul libanez, Saad Hariri, a primit luni o invitaţie să efectueze o vizită în Arabia Saudită, pentru prima dată după ce şi-a anunţat demisia în capitala saudită pentru a reveni asupra acesteia câteva săptămâni mai târziu, relatează AFP.

Saad Hariri şi-a anunţat demisia, spre suprinderea generală, la 4 noiembrie, la Riad, iar vizita sa prelungită şi plină de mister în Arabia Saudită a provocat ulterior serioase tensiuni între Liban şi regatul saudit, conform agerpres.

Riadul a fost bănuit că l-a constrâns să demisioneze şi să rămână pe teritoriul său. Franţa a intervenit însă invitându-l pe Saad Hariri la Paris, de unde, la 21 noiembrie, a plecat la Beirut pentru a-şi relua funcţia.

Citește și : Donald Trump afirmă că nu ar fi ezitat să intre „chiar şi fără armă” să oprească atacul din Florida

Premierul libanez a afirmat luni, după o întrevedere cu emisarul saudit Nizar al-Aloula la Beirut, că acesta i-a transmis “o invitaţie pentru a vizita regatul” la care va răspunde favorabil “cât mai curând posibil”, potrivit unui comunicat al biroului său.

Saad Hariri a adăugat că “obiectivul principal al Arabiei Saudite este ca Libanul să fie propriul stăpân” şi să se poată “bucura complet de independenţa sa”.

Nizar al-Aloula a mai fost primit luni de şeful statului libanez, Michel Aoun, care i-a făcut cunoscută dorinţa Libanului “de a întreţine cele mai bune relaţii” cu regatul saudit.

Înainte de anunţul surpriză făcut de Saad Hariri în noiembrie la Riad, legăturile dintre Liban şi Arabia Saudită s-au relaxat după mai multe luni, pe fondul disputei regionale dintre Riad şi Teheran legată de conflictele yemenit şi sirian, precum şi de rolul tot mai mare al Hezbollahului, aliat de neclintit al Teheranului şi prezent în guvernul de la Beirut.

Vizita emisarului saudit a avut loc la mai puţin de trei luni de alegerile parlamentare din Liban, care sunt frecvent influenţate de jocul puterilor regionale, printre care Arabia Saudită.

Libanul organizează la 6 mai primul său scrutin legislativ după 2009. Actuala Cameră a Deputaţilor şi-a prelungit propriul mandat în trei rânduri, pentru prima dată în istoria acestei ţări.

Tags: Arabia sauditaBeirutdemisiaHaririNizar al-AloulaparispremierRiadvizita
Categorii: Sinteze