Premierul libanez Saad Hariri și-a retras DEMISIA

Publicat:

Premierul libanez Saad Hariri a revenit marţi asupra demisiei sale, la o lună după această decizie-surpriză care a luat din scurt Libanul şi comunitatea internaţională, anunţă Guvernul de la Beirut într-un comunicat, relatează AFP, potrivit news.ro .

”Consiliul de Miniştri i-a mulţumit premierului că a revenit asupra demisiei sale”, a anunţat Guvernul în acest comunicat de către Hariri însuşi.


Saad Hariri se exprima la finalul primei reuniuni a Guvernului de la demisia sa, pe 4 noiembrie, de la Riad.

El a invocat atunci un amestec al Iranului şi Hezbollahului în conflicte din regiune, în care Riadul şi Teheranul se înfruntă prin procură.

Cele două tabere rivale în Liban – una condusă de Saad Hariri şi susţinută de Arabia Saudită, cealaltă condusă de mişcarea şiită Hezbollah şi susţinută de Iran – au încercat de atunci să ajungă la un compromis cu scopul de a evita un nou seism politic în ţară.

Citește și : Inundaţiile din Thailanda au provocat moartea a 15 oameni

Guvernul – din care fac parte ambele tabere – şi-a reafirmat marţi voinţa de se ”distanţa” de conflictele din regiune.

”Guvernul libanez, în toate componentele sale politice, decide să se distanţeze de orice conflict, de orice război şi de afacerile interne ale ţărilor arabe”, se arată în comunicatul citit de Hariri.

Această ”distanţare” vizează ”să păstreze relaţiile politice şi economice ale Libanului cu fraţii săi arabi”, a continuat el.

O asemenea politică era deja promovată de Guvern la momentul formării sale în 2016.

Însă angajamentul activ, de ani de zile, al Hezbollahului şiit alături de regimul sirian al lui Bashar al-Assad şi acuzaţiile saudite care pun în discuţie implicarea sa în conflictul din Yemen au pus în dificultate această politică.

Demisia-surpriză a lui Hariri, iar apoi sejurul său prelungit în Arabia Saudită a condus la un val de speculaţii cu privire la libertatea sa de a seplasa, iar preşedintele Michel Aoun a acuzat Riadul că-ş ţine pe Hariri ”ostatic”.

El s-a întors în Liban trei săptămâni mai târziu, după o ”exfiltraţie” negociată de Franţa, şi şi-a suspendat, atunci, demisia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă Şapte copii se numără printre cele 49 de...

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda Sportivul Ivan Corșunov a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial...

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară Un cutremur cu magnitudinea de 4,9 pe scara Richter a...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.