X

Premierul libian acuză Franţa că-l ajută pe ‘dictatorul’ Haftar

 Prim-ministrul libian Fayez al-Sarraj, şeful guvernului de la Tripoli recunoscut de comunitatea internaţională, a acuzat din nou Franţa că îl susţine pe mareşalul Khalifa Haftar, ale cărui trupe au lansat pe 4 aprilie o ofensivă asupra capitalei, transmite miercuri AFP, potrivit agerpres.

‘Suntem surprinşi că Franţa nu susţine guvernul nostru, care este democratic, ci susţine un dictator’, a declarat Fayez al-Sarraj într-un interviu pentru cotidianul francez Libération de marţi, după ce în urmă cu o zi lansase afirmaţii similare în Le Monde.

Citeşte şi: Americanii au ucis mai mulţi civili afgani decât au făcut-o talibanii

‘Când (preşedintele francez) Emmanuel Macron m-a sunat (la 8 aprilie, n.red.), l-am prevenit că, la Tripoli, opinia generală este împotriva Franţei. Noi nu vrem ca libienii să urască Franţa, Franţa are încă un rol pozitiv şi important de jucat în Libia’, a adăugat el.

Ministrul de interne libian Fathi Bachagha acuzase joi, la rândul lui, autorităţile franceze că îl susţin pe ‘criminalul Haftar’.

În interviul acordat pentru Libération, Fayez al-Sarraj a relativizat, în schimb, sprijinul oferit de preşedintele american Donald Trump mareşalului Haftar.

‘Pentru noi, poziţia care contează este cea a secretarului de stat, iar el i-a cerut lui Khalifa Haftar să înceteze luptele’, a afirmat Fayez al-Sarraj.

Donald Trump a anunţat vineri că a discutat telefonic cu mareşalul Haftar despre ‘o viziune comună’ pentru Libia, salutând ‘rolul semnificativ’ al acestuia ‘în lupta împotriva terorismului şi pentru securizarea resurselor petroliere ale Libiei’.

Franţa a respins joi acuzaţiile ‘complet nefondate’ ale guvernului de la Tripoli şi şi-a reafirmat sprijinul pentru ‘guvernul legitim al prim-ministrului Fayez al-Sarraj şi medierea ONU în favoarea unei soluţii politice incluzive în Libia’.

Citeşte şi: Bilanţul atacurilor din Sri Lanka a ajuns la 359 de morți; Explozie controlată în apropiere de un cinematograf în Colombo

Lupte violente opun de pe 4 aprilie, la periferia sudică a capitalei, trupele Guvernului de uniune naţională (GNA), recunoscut de comunitatea internaţională şi condus de Fayez al-Sarraj, forţelor loiale mareşalului Khalifa Haftar.

Armata naţională libiană (ANL) autoproclamată a mareşalului Haftar, care controlează estul Libiei, a lansat o ofensivă pentru cucerirea capitalei, unde se află sediul GNA.

Potrivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cel puţin 264 de persoane, printre care civili, şi-au pierdut viaţa şi 1.266 au fost rănite de la începutul luptelor, în timp ce, conform adjunctei emisarului ONU în Libia, Maria do Valle Ribeiro, numărul refugiaţilor a depăşit 35.000. 

Tags: Armata naţională libiană (ANL)Emmanuel MacronFayez al-Sarrajfrantaguvernul de uniune naţională (GNA)Khalifa Haftarlibiatripoli
Categorii: Știrile zilei