X

Premierul libian Fayez al-Sarraj îndeamnă comunitatea internaţională să adopte ”o viziune comună în dosarul libian”

Şeful Guvernului libian recunoscut de către comunitatea internaţională, Fayez al-Sarraj, a îndemnat joi comunitatea internaţională să adopte ”o viziune comună în dosarul libian”, cu ocazia unei conferinţe ale cărei lucrări se deschid luni la Palermo, în Italia, relatează AFP, potrivit News.ro .

Într-un interviu exclusiv acordat AFP la sediul Guvernului său de Uniune Naţională (GNA), la Tripoli, Sarraj a deplâns ”intervenţii negative ale anumitor ţări” în Libia, însă fără să le numească.

Citește și : Acordul pentru Brexit va fi publicat marţi (The Times)

Libia, o ţară bogată în hidrocarburi, a intrat în haos după îndepărtarea de la putere a regimului fostului dictator Muammar Gaddafi, în 2011. Ea are două guverne – GNA şi un Executiv cu sediul în estul ţării – şi două parlamente.

Un summit organizat de Franţa, la sfârşitul lui mai, la care au participat principalii patru protegonişti ai crizei libiene, inclusiv Sarraj, a condus la un angajament cu privire la organizarea unor alegeri la 10 decembrie, un obiectiv care pare că nu va fi atins.

”Trebuie unificată poziţia (comunităţii) internaţionale faţă de Libia”, a subliniat liderul libian.

El a evocat faptul că şi alte reuniuni internaţionale au fost organizate în ultimii ani în vederea găsirii unei ieşiri din criză a ţării sale şi şi-a exprimat regretul faţă de ”nerespectarea deciziilor” luate la aceste conferinţe, dând ca exemplu summitul de la Paris.

Citește și : Suedia extinde controalele temporare la frontieră până în luna februarie

Sarraj a criticat Parlamentul din estul Libiei din cauză că nu şi-a respectat, în opinia sa, angajamentele asumate la Paris în vederea pregătirii cadrului legislativ necesar organizării alegerilor.

Întrebat despre rivalitatea dintre Franţa şi Italia în dosarul libian, el a subliniat asupra ”necesităţii unificării poziţiilor” celor două ţări, ”astfel încât să nu mai existe puncte de discordie” între ele.

Tags: Fayez al-SarrajfrantaGNAMuammar Gaddafisummittripoli
Categorii: Știrile zilei