X

Premierul libian Fayez al-Sarraj revine asupra deciziei de a demisiona

Premierul libian Fayez al-Sarraj al guvernului de la Tripoli, recunoscut pe plan internaţional, a anunţat că renunţă la decizia de predare a puterii până la sfârşitul lunii octombrie pentru a evita crearea “unui vid politic” în ţară, informează dpa, potrivit agerpres.

Ghaleb Al-Zaqlaly, purtătorul de cuvânt al Consiliului Preşedinţiei, a confirmat vineri seară că Fayez al-Serraj “a răspuns apelurilor şi a revenit asupra demisiei pe care o anunţase anterior”.

Citește și : Guvernul britanic impune restricţii exporturilor de vaccinuri antigripale

Purtătorul de cuvânt a spus că şeful Consiliului Preşedinţiei speră că acest “comitet pentru dialog îşi va asuma responsabilitatea istorică departe de interesele personale şi regionale … astfel încât ţara să poată depăşi criza actuală în pace şi armonie”.

Fayez al-Serraj şi-a anunţat în septembrie intenţia de a-şi transfera prerogativele către autoritatea executivă până la sfârşitul lunii octombrie.

“Declar intenţia mea sinceră de a preda prerogativele de putere viitoarei autorităţi executive într-un orizont de timp care nu va depăşi luna octombrie”, a spus Serraj în discursul televizat din 17 septembrie.

Fayez al-Serraj este şeful Consiliului Preşedinţiei cu sediul la Tripoli, înfiinţat printr-un acord politic intermediat de ONU, semnat în decembrie 2015. Consiliul prezidează un guvern la Tripoli, Serraj ocupând funcţia de prim-ministru.

Citește și : Trudeau: Libertatea de expresie îşi are limitele sale

De la înlăturarea lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia este pradă luptelor pentru putere între forţe rivale şi are două administraţii concurente: Guvernul de Uniune Naţională (GNA) de la Tripoli şi un guvern aliat mareşalului Khalifa Haftar cu sediul în oraşul Tobruk din estul ţării.

Tags: Fayez al-SarrajGNAMuammar GaddafiONUtripoli
Categorii: Sinteze