Premierul libian spune că ţara sa face “tot posibilul” pentru a ameliora situaţia umanitară în taberele de migranţi

Publicat:

Şeful guvernului libian de uniune naţională Fayez al-Sarraj a afirmat luni că guvernul său face “tot posibilul” pentru a ameliora situaţia umanitară în taberele libiene de migranţi, criticate frecvent de comunitatea internaţională, relatează AFP, scrie agerpres.

“Facem tot posibilul în limita mijloacelor noastre economice şi securitare”, a declarat el cu prilejul unei vizite oficiale la Viena, unde s-a întâlnit cu cancelarul Sebastian Kurz şi cu preşedintele Alexander Van der Bellen.


Citește și : Trump a evocat posibilitatea lansării unei invazii militare în Venezuela, afirmă un senator american

“Suntem gata să lucrăm cu toate părţile implicate, fie ele de la scară internaţională, fie din Libia”, a adăugat Fayez al-Sarraj, în contextul în care mari părţi din teritoriul Libiei nu se află sub controlul administraţiei sale.

Libia este criticată cu regularitate de UNHCR şi de ONG-uri pentru condiţiile umanitare din taberele sale, unde sunt plasaţi migranţii interceptaţi pe mare când încearcă să ajungă în Europa.

“Bineînţeles că situaţia nu este ideală în aceste tabere, că există multe provocări, multe probleme. Dar trebuie să ţinem minte că există peste 800.000 de migranţi ilegali în Libia, dar nu mai mulţi de 20.000 în aceste tabere”, a subliniat prim-ministrul.

“Problema trebuie tratată la sursă, întărind cooperarea cu ţările de origine” ale acestor migranţi, prin intermediul acordurilor de returnare, a estimat el.

Sebastian Kurz, un adept al liniei dure asupra imigraţiei, a dat asigurări că Austria va susţine Libia pentru ca ea “să nu mai fie o ţară de tranzit” pentru migranţi.

“Avem un interes fundamental pentru ca securitatea, stabilitatea şi dezvoltarea Libiei să fie asigurate”, a subliniat el, insistând asupra necesităţii de a lupta “împotriva Statului Islamic” şi împotriva “traficanţilor de fiinţe umane”.

Kurz şi-a exprimat “profunda recunoştinţă” pentru munca Gărzii de coastă libiene, “care a reuşit să salveze 20.000 de persoane (pe mare – n.r.) şi să le readucă” în Libia.

Citește și : Rafturile magazinelor alimentare britanice ar fi afectate de un Brexit fără acord

Alexander Van der Bellen a apreciat totuşi că “în condiţiile actuale, refugiaţii nu ar trebui trimişi (în astfel de tabere)”. “Dar asta nu este decât opinia mea personală”, a precizat şeful statului austriac.

Într-un interviu acordat agenţiei austriece de ştiri APA, Sarraj a caracterizat drept “inacceptabile” criticile europene faţă de Libia în materie de migraţie.

“Facem apel la ţările care se preocupă de migranţii din tabere să ne ajute direct, fie luându-i la ele, fie ajutându-ne să-i repatriem”, a afirmat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.