X

Premierul libian spune că ţara sa face “tot posibilul” pentru a ameliora situaţia umanitară în taberele de migranţi

Şeful guvernului libian de uniune naţională Fayez al-Sarraj a afirmat luni că guvernul său face “tot posibilul” pentru a ameliora situaţia umanitară în taberele libiene de migranţi, criticate frecvent de comunitatea internaţională, relatează AFP, scrie agerpres.

“Facem tot posibilul în limita mijloacelor noastre economice şi securitare”, a declarat el cu prilejul unei vizite oficiale la Viena, unde s-a întâlnit cu cancelarul Sebastian Kurz şi cu preşedintele Alexander Van der Bellen.

Citește și : Trump a evocat posibilitatea lansării unei invazii militare în Venezuela, afirmă un senator american

“Suntem gata să lucrăm cu toate părţile implicate, fie ele de la scară internaţională, fie din Libia”, a adăugat Fayez al-Sarraj, în contextul în care mari părţi din teritoriul Libiei nu se află sub controlul administraţiei sale.

Libia este criticată cu regularitate de UNHCR şi de ONG-uri pentru condiţiile umanitare din taberele sale, unde sunt plasaţi migranţii interceptaţi pe mare când încearcă să ajungă în Europa.

“Bineînţeles că situaţia nu este ideală în aceste tabere, că există multe provocări, multe probleme. Dar trebuie să ţinem minte că există peste 800.000 de migranţi ilegali în Libia, dar nu mai mulţi de 20.000 în aceste tabere”, a subliniat prim-ministrul.

“Problema trebuie tratată la sursă, întărind cooperarea cu ţările de origine” ale acestor migranţi, prin intermediul acordurilor de returnare, a estimat el.

Sebastian Kurz, un adept al liniei dure asupra imigraţiei, a dat asigurări că Austria va susţine Libia pentru ca ea “să nu mai fie o ţară de tranzit” pentru migranţi.

“Avem un interes fundamental pentru ca securitatea, stabilitatea şi dezvoltarea Libiei să fie asigurate”, a subliniat el, insistând asupra necesităţii de a lupta “împotriva Statului Islamic” şi împotriva “traficanţilor de fiinţe umane”.

Kurz şi-a exprimat “profunda recunoştinţă” pentru munca Gărzii de coastă libiene, “care a reuşit să salveze 20.000 de persoane (pe mare – n.r.) şi să le readucă” în Libia.

Citește și : Rafturile magazinelor alimentare britanice ar fi afectate de un Brexit fără acord

Alexander Van der Bellen a apreciat totuşi că “în condiţiile actuale, refugiaţii nu ar trebui trimişi (în astfel de tabere)”. “Dar asta nu este decât opinia mea personală”, a precizat şeful statului austriac.

Într-un interviu acordat agenţiei austriece de ştiri APA, Sarraj a caracterizat drept “inacceptabile” criticile europene faţă de Libia în materie de migraţie.

“Facem apel la ţările care se preocupă de migranţii din tabere să ne ajute direct, fie luându-i la ele, fie ajutându-ne să-i repatriem”, a afirmat el.

Tags: Alexander Van der BellenFayez al-SarrajlibiamigrantiSebastian KurzViena
Categorii: Diaspora