X

Premierul Lituaniei evocă desfiinţarea unei reţele de spionaj care lucra pentru Rusia

Premierul lituanian Saulius Skvernelis a anunţat joi desfiinţarea unei reţele de spionaj care lucra pentru Rusia şi reprezenta o ameninţare pentru securitatea naţională, a doua zi după ce parchetul de la Vilnius a făcut cunoscut că mai mulţi cetăţeni lituanieni şi unul rus au fost arestaţi în legătură cu acest caz, transmite AFP, scrie Agerpres.

“Serviciile noastre de securitate au acţionat în timp util împotriva unei reţele de spionaj rus în Lituania şi au împiedicat activităţi care ameninţau securitatea naţională”, a declarat premierul lituanian pentru AFP, subliniind că “nu este vorba de acte izolate, ci de o acţiune metodică îndreptată împotriva ţării noastre”.

Citește și : Donald Trump apără retragerea trupelor americane din Siria: Este ‘timpul ca alţii să lupte’

Ministerul rus al Afacerilor Externe nu a întârziat să califice situaţia drept un nou exemplu al “politicii rusofobe” a autorităţilor de la Vilnius.

Miercuri, procurori din fosta republică sovietică baltică au dezvăluit că mai mulţi cetăţeni lituanieni având legătură cu mici partide politice au fost arestaţi şi acuzaţi de spionaj în favoarea Rusiei anul acesta, între ei numărându-se şi un fost deputat, Algirdas Paleckis. Comandantul poliţiei, Linas Pernavas, a menţionat că unul dintre cei arestaţi este cetăţean rus.

Potrivit procurorului general al Lituaniei, Evaldas Pasilis, serviciile de informaţii ruse ar fi fost interesate în special de o procedură judiciară în curs lansată după reprimarea, în 1991, a mişcării pentru independenţa ţării.

Citește și : Parlamentarii britanici vor continua dezbaterile asupra acordului cu UE pe 9 şi 10 ianuarie

Parchetul lituanian a cerut mai devreme în acest an condamnarea la închisoare a cinci ruşi, între care un fost ministru al apărării, şi a unui belarus în legătură cu atacul de la sediul televiziunii din Vilnius din ianuarie 1991, soldat cu moartea a 14 civili. Verdictul este aşteptat în februarie 2019.

Moscova a calificat procesul drept ilegal şi a respins cererea de extrădare a suspecţilor, precum şi solicitarea de a fi interogat chiar fostul şef de stat Mihail Gorbaciov.

Tags: Algirdas PaleckisrusiaSaulius SkvernelisspionajVilnius
Categorii: Diaspora