X

Premierul malaezian nu vrea să se pună rău cu Putin: Rusia este făcută ‘ţap ispăşitor’ în cazul MH17!

Rusia este făcută “ţap ispăşitor” pentru doborârea zborului MH17 Malaysia Airlines, a declarat joi prim-ministrul malaezian Mahathir Mohamad, punând la îndoială obiectivitatea investigaţiilor în legătură cu dezastrul din 2014, notează Reuters, potrivit agerpres.

Echipa internaţională de investigaţie (JIT) înfiinţată pentru a ancheta doborârea avionului a anunţat miercuri că trei ruşi şi un ucrainean se vor confrunta cu acuzaţii de crimă pentru moartea a 298 de persoane aflate la bordul zborului doborât când se afla deasupra estului Ucrainei.

Citeşte şi: Pentagonul trimite rachete Patriot în zona Golfului Persic

“Suntem foarte dezamăgiţi pentru că de la bun început a fost o chestiune politică în legătură cu modul de a acuza Rusia de greşeli”, a declarat Mahathir reporterilor la un eveniment guvernamental.

“Chiar înainte de a examina, ei deja au spus Rusia. Şi acum ei spun că au dovada. Este foarte dificil pentru noi să acceptăm aceasta”, a notat el.

Zborul MH17 a fost doborât la 17 iulie 2014 deasupra teritoriului deţinut de separatiştii proruşi în estul Ucrainei în timp ce zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur. Toţi cei aflaţi la bord au fost ucişi.

Echipa internaţională condusă de Olanda i-a numit pe cei patru suspecţi ca fiind ruşii Serghei Dubinski, Oleg Pulatov şi Igor Ghirkin, precum şi ucraineanul Leonid Harcenko. Ea a anunţat că au fost emise mandate internaţionale de arestare pe numele celor patru.

Potrivit procurorului-şef olandez Fred Westerbeke, se crede că suspecţii sunt responsabili pentru aducerea unei rachete de fabricaţie rusă în estul Ucrainei “cu scopul de a doborî un avion”.

Vezi şi: Susţinătorii opoziţiei albaneze s-au luat la bătaie cu forţele de ordine – VIDEO

Rusia a declarat că regretă concluziile anchetei privind doborârea avionului şi a calificat acuzaţiile de crimă formulate împotriva suspecţilor ruşi ca nefondate.

Mahathir a spus că el nu crede că sunt implicaţi ruşii şi că concluziile echipei de investigaţie s-au bazat pe ceva “din auzite”.

“Mă aştept ca toată lumea să vrea să obţină adevărul”, a adăugat el.

Tags: amsterdamEchipa internaţională de investigaţie (JIT)Fred WesterbekeKuala LumpurMahathir MohamadMalaeziaMH17 Malaysia Airlinesolandarusiaucraina
Categorii: Știrile zilei