Premierul Malaeziei convoacă alegeri anticipate

Publicat:

Premierul Malaeziei, Ismail Sabri Yaakob, a anunţat luni alegeri anticipate, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Agenţia apreciază că el speră să obţină astfel un mandat mai puternic pentru partidul său, UMNO, şi să stabilizeze peisajul politic care a afectat ţara în ultimii ani. Costurile în creştere au început să se facă simţite, în contextul încetinirii economice globale şi al recuperării încă în curs după epidemia de coronavirus.


Citeşte şi: Mai multe explozii puternice au fost auzite în centrul Kievului – VIDEO – Black News

Termenul normal pentru alegeri ar fi fost abia în septembrie 2023, însă Ismail a fost presat tot mai puternic de facţiuni din coaliţia guvernamentală marcată de conflicte interne.

Într-un discurs televizat, premierul a anunţat că regele Abdullah a acceptat luni cererea de a dizolva parlamentul, iar comisia electorală urmează să stabilească data scrutinului anticipat.

Alegerile trebuie să aibă loc în termen de 60 de zile de la dizolvarea parlamentului, menţionează Reuters, observând că, dacă votarea ar avea loc în sezonul musonului, prezenţa la urne ar putea fi redusă.

După ultimele alegeri, desfăşurate în 2018, în Malaezia s-a resimţit o incertitudine politică. Organizaţia Naţională Malaezii Uniţi (UMNO), formaţiunea care a condus ţara încă de la obţinerea independenţei, a pierdut puterea după peste 60 de ani, din cauza acuzaţiilor de corupţie. Coaliţia care a urmat la guvernare nu a rezistat însă decât doi ani, iar UMNO a revenit în cadrul unei alianţe noi.

În ultimii patru ani, la Kuala Lumpur s-au succedat trei prim-miniştri. Mandatul lui Ismail, început în august anul trecut, a fost cel mai scurt din istoria Malaeziei.

Citeşte şi: Phenianul afirmă că testele sale recente au fost exerciţii ‘nucleare tactice’ – Black News

UMNO a câştigat în martie alegeri la nivelul statului Johor din federaţia malaeză, iar Ismail a fost desemnat în aprilie candidat al partidului la funcţia de prim-ministru, dar nu este clar dacă mai beneficiază de sprijin.

El a declarat că a convocat alegerile pentru a pune capăt controverselor privind legitimitatea guvernului şi a reda poporului mandatul, care este “un antidot puternic pentru ca ţara să manifeste stabilitate politică şi pentru crearea unui guvern puternic, stabil şi respectat după alegerile generale”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC constată o coaliție camuflată în campania pentru prezidențiale

CEC constată o coaliție camuflată în campania pentru prezidențiale Comisia Electorală Centrală (CEC) a dedus existența unui „bloc electoral camuflat” între Partidul „Viitorul Moldovei”, condus...

ANI a luat la puricat averea fostei judecătoare Nina Cernat

ANI a luat la puricat averea fostei judecătoare Nina Cernat Inspectorii de integritate au luat la puricat averea fostei judecătoare și membră a Consiliului Superior...

Încă un fals în mediul online. Alerta vine de la avocați

Încă un fals în mediul online. Alerta vine de la avocați Uniunea Avocaților din Republica Moldova reclamă existența unui cont fals pe o rețea de...

R. Moldova își adaptează legislația în domeniul traficului aerian

R. Moldova își adaptează legislația în domeniul traficului aerian Legislația R. Moldova în domeniul traficului aerian va fi alinată la normele europene privind conceptul spațiului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.