Premierul maltez Robert Abela a depus jurământul după o victorie zdrobitoare în alegerile de sâmbătă

Publicat:

Premierul maltez Robert Abela a depus jurământul luni după o victorie zdrobitoare în alegerile de sâmbătă care i-au oferit partidului său Laburist un al treilea mandat la guvernare, relatează AFP, potrivit agerpres

Partidul Laburist a obţinut 55,11% din voturi, potrivit rezultatelor definitive, o victorie mai clară decât în 2017 sau 2013, în pofida unei participări în scădere la urne şi a scandalului din jurul asasinării jurnalistei Daphne Caruana Galizia.


Citește și : Infrastructura Ucrainei a fost DISTRUSĂ de război! Pagubele sunt uriaşe!

Acest scrutin a fost primul test electoral pentru Abela, un avocat de 44 de ani, după ce a preluat şefia guvernului micii naţiuni insulare mediteraneene în ianuarie 2020 în urma unui vot al partidului său.

Predecesorul său, Joseph Muscat, a fost constrâns să demisioneze după ce a fost acuzat că îşi protejează aliaţii de ancheta privind asasinarea lui Daphne Caruana Galizia în 2017, într-o maşină capcană, după ce aceasta a acuzat membri ai anturajului său de corupţie.

Cu prilejul votului de sâmbătă, laburiştii au obţinut o diferenţă de aproape 40.000 de voturi faţă de rivalii lor din Partidul Naţionalist, o marjă enormă în acest mic stat al Uniunii Europene care nu are decât 350.000 de alegători înscrişi.

Vincent Marmara, un expert în sondaje care predă la universitatea din Malta, a declarat că acest rezultat este “istoric”.

“Dacă se ia în considerare că participarea a fost mai scăzută în acest an, diferenţa de 39.474 de voturi este o victorie masivă”, a declarat el pentru AFP.

Comisia Electorală a confirmat că rata de participare a fost de 85,6%, cea mai scăzută de la alegerile generale din Malta din 1955.

Citește și : Lockdown în două etape pentru cei 26 de milioane de locuitori din Shanghai

Abela a făcut campanie cu modul în care a gestionat pandemia de coronavirus şi cu situaţia bună a economiei în cei nouă ani de guvernare laburistă.

Partidul Naţionalist a scos în faţă problema corupţiei şi a uciderii jurnalistei de investigaţii Daphne Caruana Galizia, dar s-a confruntat cu diviziuni interne, care i-au limitat posibilităţile de a realiza un scor mai bun, notează AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.