Premierul nipon DIZOLVĂ camera inferioară a parlamentului şi aruncă ţara în pragul alegerilor anticipate

Publicat:

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a anunţat luni că va dizolva joi camera inferioară a parlamentului de la Tokyo, deschizând astfel calea pentru alegeri legislative anticipate, o decizie prin care încearcă să-şi prelungească mandatul într-o perioadă de escaladare a tensiunilor cu Coreea de Nord, transmit AFP şi DPA, conform agerpres.

‘Voi dizolva Camera Reprezentanţilor pe 28 septembrie’, a declarat Abe într-o conferinţă de presă la Tokyo.


Citeşte şi: Contracandidat puternic pentru Shinzo Abe la viitoarele alegeri din Japonia

Dizolvarea camerei inferioare, ce va fi pronunţată joi în cursul unei sesiuni extraordinare, antrenează automat desfăşurarea de alegeri legislative în termen de 40 de zile, cel mai probabil pe 22 octombrie.

Shinzo Abe şi-a justificat decizia prin dorinţa de a afla opinia alegătorilor cu privire la acţiunile sale, mai ales cu privire la măsurile economice. Abe propune un nou plan de relansare de 2.000 de miliarde de yeni (15 miliarde de euro) până la sfârşitul anului, gratuitatea unei părţi din şcolaritate şi alte dispoziţii financiare, cu preţul amânării asanării finanţelor publice.

Premierul şi-a reiterat de asemenea poziţia fermă faţă de Phenian, subliniind că ‘trebuie să folosim toate mijloacele pentru a spori la maximum presiunea’ asupra regimului nord-coreean.

Citeşte şi: Zeci de români dorm CLAIE peste GRĂMADĂ într-o casă cu trei camere din Queensbury – VIDEO

Opoziţia şi unii comentatori au denunţat însă o decizie arbitrară şi obiective ascunse ale premierului, printre care dorinţa lui Abe de a beneficia de pe urma recâştigării unei părţi din popularitate, după o serie de scandaluri, datorită poziţiei sale foarte ferme faţă de Coreea de Nord.

Abe doreşte să profite şi de urma situaţiei dificile a principalului său rival, Partidul Democrat (centru-stânga), care şi-a schimbat recent preşedintele şi a pierdut mai multe personalităţi.

Luni, guvernatoarea capitalei Tokyo, Yuriko Koike, a anunţat, cu câteva ore înaintea conferinţei de presă a lui Abe, crearea Partidului Speranţei, după ce, în urmă cu câteva săptămâni, a aplicat, împreună cu formaţiunea ‘Tomin First’ (‘Cetăţenii capitalei mai întâi’), o înfrângere istorică Partidului Liberal Democrat al lui Abe în scrutinul pentru reînnoirea adunării din Tokyo.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Taylor Swift împrumută obiecte personale V&A din Marea Britanie pentru o ‘călătorie’ muzeală

Taylor Swift împrumută obiecte personale V&A din Marea Britanie pentru o 'călătorie' muzeală Ţinute, instrumente muzicale şi alte obiecte împrumutate de muziciana americană Taylor Swift...

Pharrell Williams va purta flacăra olimpică în regiunea pariziană

Pharrell Williams va purta flacăra olimpică în regiunea pariziană Muzicianul şi creatorul de modă american Pharrell Williams va purta flacăra olimpică, vineri, în regiunea pariziană,...

Curs de instruire pentru consilieri locali și primari, desfășurat la Primăria Bălți

Curs de instruire pentru consilieri locali și primari, desfășurat la Primăria Bălți Pe 25 iulie curent, în sala de ședințe a Primăriei municipiului Bălți, Institutul...

Popșoi: Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a R.Moldova în UE

Popșoi: Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a R.Moldova în UE Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a Republicii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.