X

Premierul nipon rămâne fără un om de bază în cabinetul său

Ministrul japonez al justiţiei şi-a prezentat vineri demisia, gest prin care devine al doilea ministru care pleacă în mai puţin de o lună din cabinetul condus de premierul Fumio Kishida, aflat în puternică scădere de popularitate, relatează Reuters şi Kyodo, potrivit agerpres.

Sprijinul pentru Kishida a scăzut la 30% în majoritatea ultimelor sondaje de opinie, ajungând aproape de o zonă periculoasă care i-ar îngreuna promovarea agendei, notează Reuters.

Citeşte şi: Kievul minimalizează ameninţarea unui atac nuclear, dar observă o disciplinare a forţelor ruse – Black News

Ministrul justiţiei Yasushiro Hanashi a devenit ţinta criticilor după ce a făcut o serie de declaraţii nepotrivite legate de îndatoririle sale, mai ales referitor la procedurile de aprobare a execuţiilor, despre care a spus că sunt “plictisitoare”.

“Mi-am prezentat demisia primului ministru”, a declarat Hanashi presei, făcând referire la comentariile sale despre pedeapsa cu moartea.

Yasushiro Hanashi – membru al Partidului Democrat Liberal al lui Kishida – ar mai fi afirmat în trecut că postul său de ministru al justiţiei nu oferă prea multe avantaje politice şi că numele lui nu a apărut în presă decât legat de “aprobarea unei execuţii dimineaţa”.

În Japonia, pedeapsa capitală constă în spânzurare şi condamnaţii nu sunt informaţi în legătură cu momentul execuţiei decât în dimineaţa zilei respective, politică pe care grupurile pentru drepturile omului o critică de câteva decenii.

Joi, Hanashi şi-a cerut scuze pentru aceste remarci şi a declarat parlamentului că şi le “retrage”.

Succesorul său va fi probabil Ken Saito, fost ministru al agriculturii, potrivit media.

Indignarea produsă de afirmaţiile lui Hanashi a venit pe fondul criticilor larg răspândite la adresa guvernului din cauza legăturilor dintre partidul de guvernământ şi Biserica Unificării, considerată sectă de unii critici.

Dezvăluirile privind legăturile mai vechi şi profunde dintre partidul de guvernământ şi această biserică şi-au spus cuvântul asupra lui Kishida în urma asasinării predecesorului acestuia, Shinzo Abe, în iulie. Presupusul ucigaş a declarat că mama sa a pierdut toată averea din cauza Bisericii Unificării şi l-a acuzat pe Abe că a promovat acest cult.

Partidul Democrat Liberal a admis că mai mulţi deputaţi ai săi au legături cu respectiva biserică, dar a asigurat că nu există legături cu aceasta la nivel organizaţional.

Ministrul revitalizării economice, Daishiro Yamagiwa, a demisionat pe 24 octombrie din cauza legăturilor sale cu gruparea religioasă, iar premierului Kishida i s-a reproşat gestionarea tardivă şi lipsită de tact a situaţiei.

Citeşte şi: Coreea de Sud spune că NU vinde americanilor obuze de artilerie destinate ucrainenilor – Black News

Poziţia premierului a fost afectată şi de implicarea ministrul de interne Minoru Terada într-un scandal legat de justificarea cheltuielilor politice în care i s-a cerut şi acestuia demisia.

În plus, un recent plan de susţinere a economiei nipone nu a reuşit să îmbunătăţească nivelul de aprobare a premierului.

Vineri, Kishida urma să plece în Cambodgia pentru a lua parte la reuniunea Asociaţiei statelor din Asia de sud-est (ASEAN), dar şi-a amânat plecarea pentru sâmbătă, a menţionat Ministerul de Externe japonez, fără a preciza de ce.

Tags: Biserica UnificăriiDaishiro YamagiwaFumio KishidaJaponiaKen SaitoMinoru TeradatokyoYasushiro Hanashi
Categorii: Știrile zilei