X

Premierul nipon ține morțiș să semneze tratatul de pace cu Rusia

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe şi-a anunţat vineri intenţia de a avansa pentru a obţine un tratat de pace cu Rusia care să încheie oficial între cele două ţări Al Doilea Război Mondial, blocat de decenii de o dispută teritorială, în timpul unui summit în Rusia mai târziu în această lună, informează Reuters, potrivit agerpres.

Abe, care a semnalat că doreşte să încheie un acord, se va întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin la cel de-al 25-lea summit al lor pentru discuţii vizând să pună capăt dezacordului asupra unui grup de insule confiscate de trupele sovietice în ultimele zile ale războiului.

Citește și: Un fost senator democrat ar putea prelua șefia Pentagonului

“Voi vizita Rusia în această lună şi intenţionez să avansez cu discuţiile spre un tratat de pace”, a declarat el într-o conferinţă de presă în oraşul Ise din vestul Japoniei.

Nu a fost “absolut niciun progres” în legătură cu această problemă timp de peste 70 de ani, a notat el.

Abe a mai spus că, deşi nu există garanţii privind un acord, cele două ţări au cooperat în probleme legate de insule, precum şi în domeniul economic în ultimii doi ani mai mult “ca oricând”.

În septembrie, Putin, pe scenă alături de liderul japonez la o conferinţă la Vladivostok, a sugerat semnarea unui tratat de pace până la sfârşitul anului “fără condiţii prealabile”.

Abe a respins mai târziu propunerea, repetând poziţia Japoniei că mai întâi trebuie rezolvată problema suveranităţii.

După o nouă întâlnire pe care cei doi lideri au avut-o la Singapore în noiembrie, Abe a declarat că au fost de acord să accelereze negocierile bazate pe o declaraţie comună din 1956, în care Moscova a fost de acord să transfere cele două insule mai mici Japoniei după încheierea unui tratat de pace.

Citește și: Polițiștii britanici se pregătesc de tulburări violente în Irlanda de Nord

Niciunul dintre noi nu vrea ca această problemă să fie continuată şi de altă generaţie, a declarat Abe vineri.

Putin ar putea fi deschis acum la o înţelegere, aşteptându-se că legăturile mai bune vor acţiona ca un contra echilibru faţă de China şi vor atrage mai multe investiţii şi tehnologie japoneză, potrivit unor experţi.

Alţii se îndoiesc că Putin vrea cu adevărat un acord, parţial deoarece majoritatea publicului rus se opune returnării oricăreia dintre insule, cunoscute în Japonia sub numele de Teritoriile de Nord, iar în Rusia drept Kurilele de Sud.

Tags: al Doilea Război MondialJaponiapacerusiaShinzo AbeVladimir Putin
Categorii: Știrile zilei