X

Premierul nord-irlandez a primit daune de 125.000 de lire sterline în procesul intentat pentru calomnie unui prezentator TV

Prim-ministrul nord-irlandez Arlene Foster a primit despăgubiri în valoare de 125.000 de lire sterline în procesul intentat pentru calomnie prezentatorului de televiziune dr. Christian Jessen, relatează BBC , scrie news.ro .   

Jessen a scris în decembrie 2019, pe Twitter, fără să prezinte dovezi, că Foster are o relaţie extraconjugală. Postarea a fost ştearsă abia pe 7 ianuarie 2020.

Citește și : Poliţiştii anti-mafie au dezmembrat o reţea ilegală de pariuri şi jocuri de noroc

Un judecător de la Înalta Curte din Belfast a spus că este „o calomnie scandaloasă” care a fost „defăimătoare în mod grosolan”.

Judecătorul a spus că mesajul de pe Twitter a atacat „integritatea doamnei Foster la nivel fundamental” şi a implicat „terfelirea într-un mod public” a celei mai importante relaţii din viaţa ei.

„Să susţii că o femeie care e căsătorită de 25 de ani şi jumătate şi e mamă a trei copii, care este o creştină dedicată şi este recunoscută ca atare şi care a făcut declaraţii public lăudând importanţa şi sacralitatea căsătoriei, este adulteră, ipocrită şi homofobă este o calomnie foarte gravă”, a spus judecătorul.

El a decis ca Jessen, cunoscut ca prezentatori al programului „Embarrasing Bodies” de la Channel Four, să plătească daune de 125.000 de lire sterline şi cheltuielile de judecată ale lui Foster.

Judecătorul a mai subliniat faptul că Jessen nu a dat curs avertismentelor avocatului lui Foster, transmise pe Twitter, iar mesajul ofensator a rămas timp de două săptămâni pe contul urmărit de 311.000 de utilizatori Twitter.

„Mesajul a fost apreciat de aproximativ 3.500 de ori şi a fost partajat de 517 ori”, a mai spus el.

Citește și : Tel Avivul îl cheamă la explicaţii pe ambasadorul Franţei în Israel

La o audiere anterioară, Foster a spus că s-a simţit umilită de zvonul nefondat care i-a „terfelit” mariajul de 25 de ani.

Foster va ceda vineri conducerea Partidului Democrat Unionist (DUP), dar şi funcţia de prim-minnistru, la finalul lunii iunie, după cum a anunţat în aprilie, în urma presiunilor venite din partea colegilor ei.

Ea a condus partidul din decembrie 2015 şi a fost numită prim-ministru al Irlandei de Nord luna următoare.

 

Tags: Arlene FostercalomnieChristian Jessentwitter
Categorii: Diaspora