Premierul olandez își cere scuze pentru rolul jucat de Olanda în comerțul cu sclavi

Publicat:

Premierul olandez își cere scuze pentru rolul jucat de Olanda în comerțul cu sclavi. Mark Rutte afirmă că statul olandez “a permis, încurajat și a profitat de sclavie” timp de secole, informează mediafax.

Mark Rutte a prezentat scuze oficiale în numele statului olandez pentru rolul istoric al Olandei în comerțul cu sclavi, afirmând că sclavia trebuie recunoscută în “termenii cei mai clari” ca fiind “o crimă împotriva umanității”.


Citește și : Iranul NU are nevoie de nicio ‘permisiune’ pentru dezvoltarea relaţiilor sale cu Rusia

Într-un discurs ținut luni la Arhivele Naționale de la Haga, premierul olandez a recunoscut că trecutul “nu poate fi șters, ci doar înfruntat”. Dar, a spus el, timp de secole, statul olandez a “permis, încurajat și profitat de sclavie”, relatează The Guardian.

Timp de secole, “oamenii au fost comercializați, exploatați și traficați în numele statului olandez”, a spus el. Sclavia a provocat “o mare suferință, care continuă să afecteze viețile oamenilor și acum… Și pentru asta, în numele statului olandez, îmi cer scuze”.

Cuvintele lui Rutte ar urma să fie reluate de miniștrii olandezi care au călătorit în 7 foste colonii din America de Sud și din Caraibe, care au suferit nenorociri de nedescris în timpul celor 250 de ani de comerț cu sclavi care au contribuit la finanțarea “epocii de aur” economice și culturale a Olandei.

Această decizie a fost luată în urma concluziilor unui grup consultativ național înființat după uciderea lui George Floyd în 2020 în SUA, care a declarat că participarea olandeză la sclavie a fost o crimă împotriva umanității care merită scuze oficiale și reparații financiare. Cu toate acestea, a stârnit și controverse.

Militanții au afirmat că scuzele ar trebui să vină din partea regelui olandez, Willem-Alexander, și să fie prezentate în fosta colonie Surinam, la 1 iulie anul viitor – la 150 de ani de la ziua în care sclavia a luat sfârșit în această țară.

Sclavia a fost abolită în mod oficial în toate teritoriile olandeze de peste mări la 1 iulie 1863, ceea ce a făcut din Olanda una dintre ultimele țări care au interzis această practică, dar a fost nevoie de încă un deceniu pentru a fi abolită în Surinam din cauza unei perioade de tranziție obligatorii de 10 ani.

Prim-ministrul teritoriului olandez din Caraibe Sint Maarten, Silveria Jacobs, a declarat sâmbătă presei olandeze că insula nu va accepta nicio scuză din partea guvernului “până când comitetul nostru consultativ nu o va discuta și noi, ca țară, nu vom discuta”.

Citește și : The Guardian: În Ucraina am constatat că amenințarea cea mai mare la adresa lumii ruse nu e Vestul – e Putin

Istoricii estimează că, la apogeul imperiului său din secolele XVI-XVII, comercianții olandezi au expediat până la 600.000 de africani înrobiți în coloniile din America de Sud și din Caraibe, precum Surinam și Curaçao, și mai mulți în Africa de Sud și Indonezia.

Miniștrii cabinetului olandez s-au aflat în Surinam, Bonaire, Sint Maarten, Aruba, Curaçao, Saba și Sint Eustatius pentru a “discuta cu cei prezenți răspunsul cabinetului și semnificația acestuia la fața locului” după discursul lui Rutte, a precizat guvernul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.