Premierul olandez prezintă scuze pentru recurgerea la ‘violenţă extremă’ în Indonezia

Publicat:

Prim-ministrul olandez a prezentat scuze joi după ce un studiu a dezvăluit că armata olandeză a recurs sistematic la “violenţă extremă” împotriva luptătorilor pentru independenţa Indoneziei între 1945 şi 1949, relatează France Presse, potrivit agerpres

“Astăzi, în numele guvernului (…), îmi prezint cele mai profunde scuze poporului indonezian pentru violenţa sistematică şi extremă din partea olandeză în cursul acestor ani”, a declarat Mark Rutte într-o conferinţă de presă.


Citește și : Trei morţi în Polonia în urma furtunilor violente care s-au abătut asupra Europei

El şi-a exprimat de asemenea regretul pentru “ignoranţa guvernelor olandeze anterioare”.

Punctul de vedere oficial al Ţărilor de Jos, menţinut de decenii, este că nu s-a recurs la violenţă excesivă decât în circumstanţe excepţionale în timpul războiului de independenţă al Indoneziei între 1945 şi 1949.

Dar un studiu efectuat în patru ani de cercetători olandezi şi indonezieni a constatat că forţele olandeze au incendiat “sistematic” sate şi au procedat la detenţii în masă, torturi şi execuţii în anii de după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu sprijinul tacit al guvernului.

Cercetătorii au declarat că “marea majoritate a celor ce poartă responsabilitatea de partea olandeză – politicieni, ofiţeri, funcţionari publici, judecători şi alţii – ştiau sau ar fi putut şti despre utilizarea sistematică a acestei violenţe extreme”.

“A existat o voinţă colectivă de a o scuza, de a o justifica, a o ascunde şi de a o lăsa nepedepsită. Toate acestea s-au întâmplat pentru a servi scopului cel mai înalt: să câştigăm războiul”, au subliniat aceştia.

Crimele de război au fost dezvăluite pentru prima dată de un veteran olandez în 1969, dar de atunci opinia oficială a fost că deşi au avut loc “excese”, forţele olandeze s-au comportat în general corect.

În ultimii ani, Ţările de Jos au început în sfârşit să privească în faţă moştenirea istoriei lor coloniale, în special în ceea ce priveşte Indonezia, cunoscută cândva sub numele de Indiile de Est olandeze, un arhipelag asupra căruia au domnit timp de 300 de ani.

Regele Willem-Alexander şi-a cerut scuze oficial în 2020 pentru “violenţa excesivă” în timpul luptei pentru independenţă a acestei foste colonii olandeze.

Citește și : Rusia a expulzat un diplomat american; SUA urmează să reacţioneze faţă de această măsură

Un tribunal olandez a decis în 2015 că guvernul trebuie să despăgubească văduvele şi copiii combatanţilor indonezieni executaţi de trupele coloniale.

Subiectul independenţei Indoneziei este de asemenea prezentat în mod regulat publicului olandez prin filme şi expoziţii, cea mai recentă dintre acestea fiind deschisă săptămâna trecută la celebrul Rijksmuseum din Amsterdam.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.