Premierul polonez, criticat dur de reprezentanţii comunităţii evreieşti după ce l-a evocat pe Hitler

Publicat:

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a provocat furia comunităţii evreieşti din ţara sa după ce recent a afirmat că plata compensaţiilor pentru proprietăţile confiscate în Al Doilea Război Mondial reprezintă o victorie postumă pentru fostul lider nazist Adolf Hitler, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare la Varşovia, susţine că, în calitate de victimă a invaziei şi ocupării de către Germania nazistă în războiul din 1939-1945, Poloniei nu ar trebui să i se impute obligaţii financiare în furnizarea plăţilor compensatorii pentru evrei.


Citește și : Populiştii ‘vând’ interesele europene, afirmă succesoarea lui Merkel

”Dacă se ajunge vreodată la acest punct, la această injustiţie oribilă, dacă victima şi călăul fac schimb de locuri, ar fi un abuz la adresa tuturor principiilor fundamentale de drept internaţional şi ar fi, de asemenea, o victorie postumă a lui Hitler”, a spus vineri Mateusz Morawiecki.

Polonia a găzduit una dintre cel mai numeroase comunităţi evreieşti din lume, înainte ca aceasta să fie masacrată de nazişti în lagăre de exterminare, precum cel de la Auschwitz.

Preşedintele Congresului Mondial Evreiesc, Ronald S. Lauder, i-a cerut şefului executivului polonez să retracteze comentariile respective, pe care Lauder le-a calificat drept ”alarmante până la extrem şi reprobabile”.

Morawiecki s-a apărat marţi, declarând presei că afirmaţiile sale au fost scoase din context.

”Dacă cei care m-au criticat ar citi întregul fragment, ei nu ar critica acest discurs”, a spus fostul bancher în vârstă de 50 de ani, care în tinereţe a fost implicat în mişcarea anticomunistă din Polonia.

Relaţiile polono-israeliene s-au deteriorat în ultimele luni în urma acuzaţiilor că guvernul condus de PiS nu a reuşit să contracareze eficient incidentele antisemite din Polonia.

Citește și : Dronele ‘Made in China’ prezintă riscuri de spionaj, atenţionează Washingtonul

”Nu ştiu ce este antisemit în a spune adevărul – acela că Germania a atacat Polonia şi că Polonia s-a apărat, iar de multe ori i-a apărat pe evrei”, a declarat marţi vice-ministrul justiţiei polonez Patryk Jaki la postul public de televiziune TVP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

TAROM introduce oferte speciale pe ruta București – Chișinău pentru a putea fi vizitate cramele din Republica Moldova

TAROM introduce oferte speciale pe ruta București - Chișinău pentru a putea fi vizitate cramele din Republica Moldova TAROM introduce oferte speciale pe ruta București...

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU Republica Moldova își dorește soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, cu respect deplin...

Brașovul este cel mai atractiv oraș din România pentru a locui. Unde se situează Bucureștiul și cine mai e în Top 10

Brașovul este cel mai atractiv oraș din România pentru a locui. Unde se situează Bucureștiul și cine mai e în Top 10 Braşov, situat la...

Înlocuitor pentru Mbappe! Ce vrea să facă Ancelotti în derby-ul Atletico Madrid – Real Madrid

Înlocuitor pentru Mbappe! Ce vrea să facă Ancelotti în derby-ul Atletico Madrid - Real Madrid Real Madrid o întâlnește pe rivala Atletico Madrid, duminică, 29...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.