Premierul polonez dă explicaţii pentru reformele din justiţie în faţa lui Jean-Claude Juncker

Publicat:

Premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a prezentat joi, la Bruxelles, preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, un document în care este explicată controversata reformă a sistemului judiciar din Polonia, transmit Reuters şi dpa, conform agerpres.

Documentul menţionează că reformele iniţiate în ultimele luni sistemul judiciar polonez sunt necesare pentru a îmbunătăţi eficienţa actului de justiţie şi a-i putea înlătura pe judecătorii care au activat în timpul regimului comunist din Polonia căzut în 1989.


Citeşte şi: Primăvara a sosit la New York cu o mare furtună de zăpadă. Autorităţile au declarat stare de urgenţă

De asemenea, documentul precizează că reformele adoptate de Varşovia respectă standardele europene şi că multe dintre măsurile luate ‘sunt inspirate din bunele practici ale altor state membre’ ale Uniunii Europene, printre care Franţa, Marea Britanie, Danemarca şi Olanda.

Comisia Europeană a anunţat la 20 decembrie lansarea procedurii de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia ca urmarea a reformelor iniţiate în sistemul judiciar. Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective.

Autorităţile de la Varşovia au primit un termen de 90 de zile pentru a da curs recomandărilor CE.

Citeşte şi: Chiar dacă sunt cei mai mari rivali, Navalnîi şi Putin au o opinie comună: Rusia trebuie să-şi extindă arsenalul nuclear!

Într-o primă fază, precum cea iniţiată de executivul comunitar în 20 decembrie, articolul 7 permite ”a se constata existenţa unui risc clar de încălcare gravă” a statului de drept într-un stat membru, cu votul a cel puţin 22 de ţări din UE. Eventualele sancţiuni, aşa cum este retragerea dreptului de vot, nu pot interveni decât într-o fază ulterioară, care presupune un vot cu unanimitate al statelor membre (cu excepţia ţării vizate).

Printre măsurile controversate adoptate de Polonia se numără cele referitoare la Curtea Supremă şi la Consiliul Naţional al Magistraturii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.