Premierul polonez Mateusz Morawiecki exclude o alianță în Parlamentul European cu partidul lui Marine Le Pen

Publicat:

Conservatorii polonezi au reiterat vineri faptul că nu intenţionează să coopereze cu Partidul francez Rassemblement national (RN, extremă dreapta, fostul FN) al lui Marine Le Pen, dar s-au declarat ”pregătiţi să discute” cu Liga italiană a lui Matteo Salvini şi cu Partidul spaniol Vox, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Noi suntem supli, dar excludem o alianţă cu un grup parlamentar din care să facă parte Frontul Naţional francez”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, folosind fostul nume al partidului lui Le Pen într-un interviu publicat vineri de cotidianul Polska The Times.


Citește și : Secretarul general al ONU a decernat în premieră Medalia pentru curaj excepţional

”Este posibil ca un nou grup să fie înfiinţat. Noi suntem pregătiţi să discutăm cu partidul lui Salvini, cu partidul spaniol Vox şi cu alţii. Suntem eurorealişti, iar eu sunt sigur că alcătuirea noului Parlament European (PE) va fi mai favorabilă unei reforme a Europei, aşa cum o vor cetăţenii şi nu doar tehnocraţii”, a apreciat el.

Marine Le Pen a declarat, într-o conferinţă de presă, la începutul lui mai, la Bruxelles, că ”mâna este în continuare întinsă” Partidului Lege şi Justiţie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, în vederea ”constituirii acestui foarte, foarte mare grup la care sperăm noi în Parlamentul European”.

Însă legăturile între preşedinta RN şi Moscova sunt un obstacol important în vederea unei asemenea alinaţe.

Kaczynski a sugerat clar acest lucru săptămâna aceasta. El a citat RN între ”formaţiunile politice care sunt evident legate de Moscova şi primesc susţinerea ei”.

Mai multe mişcări europene de extremă dreapta s-au reunit sâmbătă la Milano, la apelul lui Salvini.

Obiectivul partidelor adunate la Milano este să constituie a treia forţă în PE, după conservatorii din Partidul Popular European (PPE) şi social-democraţi din Partidul Socialist European (PSE), care să devanseze alianţa de centru pe care vrea să construiască preşedintele francez Emmanuel Macron împreună cu liberalii din ALDE.

Citește și : Incendiu puternic într-un campus universitar din vestul Indiei: Cel puţin 15 studenţi au murit (VIDEO)

Însă alianţa extremei drepte este subminată de disensiuni, iar unul dintre numele grele din cadrul Europei Naţiunilor şi Libertăţilor (ELN) a suferit sâmmbătă o lovitură puternică după demisia vicecancelarului austriac Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertăţii din Austria (FPÖ, extremă dreapta), care ameninţă puterea de la Viena.

PiS, care nu a fost prezent la Milano, se teme de RN-ul lui Le Pen mai mult decât de Liga lui Salvini, cărora le reproşează o prea mare apropiere de Moscova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.