X

Premierul polonez sugerează că Rusia este un ‘regim ostil’

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a sugerat joi că Rusia este un “regim ostil” după ce Germania a anunţat că opozantul Kremlinului Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tipul Noviciok, relatează Reuters, potrivit agerpres.

“Georgia 2008. Crimeea & Donbas din 2014. MH17. Salisbury 2018. Berlin 2019. Navalnîi 2020. De câte apeluri deşteptătoare mai avem nevoie pentru a înţelege în cele din urmă că avem de a face cu un regim ostil?”, a postat Morawiecki pe Twitter.

Citește și: În ciuda violențelor din Sofia, Boiko Borisov ‘ține cu dinții’ de putere

“Dialog, parteneriat, compromis – acestea sunt cuvinte străine pentru ei. Este timpul să tragem concluziile”, a adăugat el în mesajul său.

Morawiecki nu a numit Rusia, dar s-a referit la evenimente în care Moscova este acuzată de implicare, precum conflictul separatist din estul Ucrainei sau otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal la Salisbury.

Germania a anunţat că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, o substanţă care a fost interzisă în acest an de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice.

Moscova a negat orice implicare în incident şi Ministerul rus de Externe a precizat că afirmaţiile Germaniei nu sunt sprijinite de dovezi, plângându-se de modul în care aceasta a ales să dea publicităţii informaţia despre Navalnîi.

Relaţia Varşoviei cu Moscova, care furnizează Poloniei petrol şi gaze, a fost tensionată după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 şi divergenţele privind avionul prăbuşit în 2010 în Rusia în care a murit preşedintele polonez Lech Kaczynski şi alte 95 de persoane.

Citește și: 51 de români candidează la alegerile din Italia

În august, Morawiecki a declarat că Rusia nu trebuie să intervină militar în Belarus sub pretextul că restabileşte ordinea.

Un alt oficial polonez a declarat în această lună că dacă Occidentul nu reacţionează la criza din Belarus, atunci Rusia va extinde “Doctrina Brejnev”, datând din era sovietică, conform căreia Moscova intervenea în afacerile interne ale sateliţilor est-europeni în momente de tensiune şi de proteste împotriva regimurilor comuniste.

Tags: Aleksei NavalnîigermaniakremlinMateusz MorawieckiNoviciokPoloniarusia
Categorii: Externe