Premierul Recean a avut o discuție cu un grup de foști deținuți politici și deportați

Publicat:

Premierul Dorin Recean a avut o discuție cu un grup de membri ai „Asociației românilor din Basarabia – foști deținuți politici și deportați”, potrivit Știri.md.

În cadrul întrevederii au fost analizate problemele pe care le întâmpină cei peste 6.000 de prizonieri politici și supraviețuitori ai represiunilor sovietice, inclusiv despre necesitatea îmbunătățirii situației financiare și a modului de trai al victimelor, prin majorarea cuantumului alocației lunare și a ajutorului material anual, transmite Știri.md.


Citește și : Grav accident la ieşirea din Chişinău

De asemenea, interlocutorii au abordat subiectul creșterii conștiinței naționale prin introducerea în curricula școlară a educației patriotice, prin inaugurarea unui Muzeu al memoriei și organizarea acțiunilor de comemorare a victimelor represiunilor. Membrii Asociației au apreciat expoziția „Basarabenii în Gulag”, desfășurată în Piața Marii Adunări Naționale, în memoria victimelor deportărilor.

„Trebuie să revedem listele celor care beneficiază de sprijin financiar și de facilități, pentru a putea interveni ca să îmbunătățim lucrurile. Sunt oameni care au suferit și de care trebuie să avem grijă”, a spus premierul Dorin Recean.

Expoziția imersivă „Basarabeni în Gulag” continuă până la data de 30 iulie, iar vizitatorii beneficiază de asistența unor experți-ghizi, care explică, în baza documentelor de arhivă și a mărturiilor victimelor, contextul, amploarea, dar și consecințele pe termen scurt, mediu și lung ale deportărilor staliniste.

Citeşte şi: Oficial român: Nu vorbim cu Mitropolia Moldovei, iar sprijinul pentru Mitropolia Basarabiei nu este politic

Astfel, între orele 08:30 și 21:00, în vagoanele instalate în PMAN, vizitatorii sunt așteptați de către istoricii de gardă – profesori universitari, cercetători științifici, specialiști și inspectori de la Agenția Națională a Arhivelor, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Institutul Patrimoniului Cultural și Universitatea de Stat din Moldova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peste 50 de milioane de euro vor fi investiți pentru reabilitarea energetică a circa 50 de școli

Peste 50 de milioane de euro vor fi investiți pentru reabilitarea energetică a circa 50 de școli Peste 50 de milioane de euro vor fi...

Ploaia a făcut prăpăd în raionul Glodeni: Copaci doborâți și fire electrice rupte

Ploaia a făcut prăpăd în raionul Glodeni: Copaci doborâți și fire electrice rupte Ploile de astăzi au făcut ravagii în raionul Glodeni. Mai mulți copaci...

Restricții pentru toți operatorii de transport de mare tonaj din cauza caniculei

Restricții pentru toți operatorii de transport de mare tonaj din cauza caniculei În contextul prelungirii Codului Galben și Portocaliu de caniculă, Agenția Națională Transport Auto...

Guvernul a aprobat modificările legislative ce vor asigura implementarea Programului ‘Prima Casă Plus’

Guvernul a aprobat modificările legislative ce vor asigura implementarea Programului 'Prima Casă Plus' Guvernul a aprobat, astăzi, modificările legislative ce vor asigura implementarea Programului de stat „Prima Casă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.