X

Premierul Recean a discutat cu agricultorii din sudul țării

Premierul Recean a discutat cu agricultorii din sudul țării

Prim-ministrul Dorin Recean a întreprins o vizită de lucru în sudul țării, împreună cu vicepremierul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Șeful Executivului a discutat cu autoritățile publice și agricultorii locali despre starea culturilor de câmp și gradul de afectare a acestora, în contextul temperaturilor ridicate din ultima perioadă și lipsei de precipitații.

Reprezentanții autorităților publice locale din Cantemir, Cahul și Taraclia, precum și agricultorii din regiune au vorbit despre recolta de cereale și au punctat problemele stringente pe care le au fermierii în prezent. Între acestea, principala dificultate constă în lipsa de irigare a terenurilor, ceea ce afectează în mod direct producția agricolă și rentabilitatea exploatațiilor agricole în această zonă.

„Guvernul cunoaște problemele cu care se confruntă producătorii de cereale și vom continua să susținem acest domeniu. Căutăm resurse financiare pentru a sprijini agricultorii. În același timp, doar prin implementarea științei și tehnologiei putem asigura o recoltă bogată”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Potrivit premierului, problemele existente pot fi depășite prin investiții în tehnologii avansate de irigare, extinderea sortimentului de culturi, utilizarea hibrizilor adaptați și respectarea asolamentului.  De asemenea, printre acțiunile pe termen mediu și lung, ce urmează a fi întreprinse pentru asigurarea unei activități agricole mai eficiente, se numără cooperarea strânsă dintre experți și comunitățile agricole, de rând cu adoptarea unor modificări legislative care vor susține activitatea fermierilor. Prim-ministrul a încurajat discuțiile și consultările prin intermediul Camerelor agricole, dar și luarea deciziilor fundamentate pe calcule economice și științifice.

În perioada 12-17 iulie curent, valul de căldură a continuat să se extindă și să se intensifice, iar temperatura aerului a atins și +40°C, pe fundalul lipsei precipitațiilor. Recent, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a instituit un grup de lucru, din care fac parte și cercetători, pentru a gestiona provocările cu care se confruntă sectorul agricol, ca urmare a schimbărilor climatice.

Tags: agricultoriagricultori MoldovaDorin ReceanRecean agricultori
Social