Premierul Recean a vizitat unica păstrăvărie din Republica Moldova, dezvoltată în satul Naslavcea

Publicat:

Premierul Recean a vizitat unica păstrăvărie din Republica Moldova, dezvoltată în satul Naslavcea

În cadrul vizitei sale la Ocnița, prim-ministrul Dorin Recean a mers și la unica păstrăvărie din Republica Moldova, dezvoltată în satul Naslavcea, de către tânărul antreprenor Dumitru Bîrlădean. Pe lângă activitatea de creștere a peștelui, afacerea mai cuprinde o pensiune și o livadă de circa 60 de hectare.

Prim-ministrul Dorin Recean a apreciat spiritul inovativ al antreprenorului, care a dezvoltat o afacere inedită și complexă pe piața autohtonă, menționând că, pe segmentul turistic, țara noastră are încă multe oportunități de valorificat, potrivit paranteze.md.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Crescătoria de pești se întinde pe o suprafață de jumătate de hectar, unde sunt șapte bazine și o stație de incubație proprie. Anual, sunt produse 10-12 tone de pește. Pensiunea „La păstrăvărie” dispune de un hotel cu șapte camere, o zonă de grătar, una de camping, precum și o zonă specială de spa. Aici lucrează 30 de persoane, iar în perioada de recoltă sunt angajați încă circa 120 de muncitori sezonieri.

Pentru a-și eficientiza afacerea, antreprenorul a apelat și la ajutorul statului, obținând un grant de aproximativ 420 de mii de lei pentru instalarea unei centrale fotovoltaice, în cadrul Programului de retehnologizare și eficiență energetică a întreprinderilor mici și mijlocii, implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. De asemenea, cu susținerea partenerilor externi, a instalat un sistem de irigare pentru livada pe care o deține.

Dumitru Bîrlădean este și inițiatorul Grupului de Acțiune Locală „33 vaduri”, ce cuprinde localitățile Lipnic, Bîrnova, Gîrbova, Lencăuţi, Naslavcea, Frunză, Mereșeuca, or. Ocniţa – în total, aproximativ 18 mii de locuitori. Curând, întreprinzătorul intenționează să creeze un traseu turistic pentru această regiune, cu sprijinul Ministerului Culturii.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

„Este o propunere de rută turistică foarte interesantă, cu elemente istorice. Guvernul susține astfel de proiecte. Odată cu includerea acestui obiectiv într-o rută turistică, vor exista mai multe fonduri necesare pentru ca să se dezvolte infrastructura locală, infrastructura de acces”, a spus premierul Dorin Recean.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mercenari ruşi pleacă din Burkina Faso pentru a apăra oraşul Kursk de ucraineni

Mercenari ruşi pleacă din Burkina Faso pentru a apăra oraşul Kursk de ucraineni Mercenari ruşi instalaţi de puţin timp în Burkina Faso au părăsit această...

ChatGPT şi-a dublat numărul de utilizatori în mai puţin de un an

ChatGPT şi-a dublat numărul de utilizatori în mai puţin de un an OpenAI anunţă că ChatGPT, chatbot-ul care a declanşat frenezia AI-ului din ultimii doi...

Evenimentele Zilei de 1 septembrie în Istorie

Evenimentele Zilei de 1 septembrie în Istorie Septembrie este a noua lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele patru luni gregoriene cu...

Situaţia dificilă prin care trece economia germană începe să se resimtă în cazul băncilor

Situaţia dificilă prin care trece economia germană începe să se resimtă în cazul băncilor Băncile germane încep să resimtă efectele stagnării economiei, transmite Bloomberg, citată...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.