Premierul Recean le recomandă fermierilor protestatari să aibă „respect”

Publicat:

Premierul Recean le recomandă fermierilor protestatari să aibă „respect”

Premierul Dorin Recean le-a recomandat, astăzi, fermierilor protestatari să „aibă respect pentru toți cetățenii”, în contextul protestelor stradale ale agricultorilor și blocării PTF Leușeni-Albița.

Citește și: Deputatul Marian neagă că vreun primar ar fi fost forțat să migreze la PAS


„Vreau să îndemn să avem respect pentru toți cetățenii. Evident, avem dreptul să protestăm, dar să facem în așa măsură ca să nu încălcăm drepturile altora. Există angajament la nivel de Guvern ca noi să rezolvăm gradual toate problemele. Noi am alocat bani, am limitat importuri de cereale, am accelerat procedura de restituire a TVA , alocăm bani suplimentar pentru subvenții și continuăm să identifică surse financiare”, a declarat premierul Dorin Recean în cadrul unei conferințe de presă, după ședința Guvernului,  care a mai atras atenția asupra faptului că agricultura nu presupune doar „cereale dar și alte domenii”, care impun intervenții din partea autorităților.

Premierul Recean le recomandă fermierilor protestatari să aibă „respect”

Potrivit lui Recean, din 2020 și până în prezent, Guvernul a subvenționat și ajutat agricultorii cu aproape 6 miliarde de lei. Pentru 2024, în Fondul de subvenționare a agriculturii sunt prevăzute 1,7 miliarde, iar alte 1,5 miliarde au fost luate cu împrumut – tot pentru agricultori.

Ieri, ministrul de profil, Vladimir Bolea spunea că nu știe de ce protestează agricultorii, pentru că la MAIA nu ar fi survenit nicio solicitare oficială. Bolea anunța despre instituirea unui Consiliu al fermierilor din care vor face parte diverși specialiști din diferite domenii, inclusiv agricultori pentru „identificarea soluțiilor eficiente  pentru toate lanțurile valorice din agricultură”.  Prima ședință a Consiliului cu pricina va fi convocată deja vineri. Între timp, agricultorii își continuă protestele.

Astăzi, ministrul de profil va merge la Cahul pentru a discuta cu agricultorii afectați de seceta din anul trecut.

Precizăm că deja de două zile, fermierii blochează traseul care duce spre PTF Leușeni-Albița pentru câteva ore, iar astăzi au anunțat că ar putea fi blocate și alte vămi.

Mai precizăm că fermierii din mai multe raioane au reluat protestele de săptămâna trecută și solicită Guvernului inițierea imediată a „unui dialog eficient”. Agricultorii cer identificarea urgentă a  ajutorului financiar de cel puțin 400 milioane de lei pentru alocarea compensațiilor agricultorilor care au avut cel mai mult de suferit de crizele din ultimii doi ani, ca plăți directe per hectar de porumb și floare soarelui, cultivate în 2023.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Testul simplu cu degetul care vă arată dacă ați băut suficientă apă sau dacă sunteți deshidratat

VIDEO - Testul simplu cu degetul care vă arată dacă ați băut suficientă apă sau dacă sunteți deshidratat Dacă vă temeți că nu beți suficientă...

Reducerea consumului de carne procesată ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate

Reducerea consumului de carne procesată ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate Reducerea consumului de carne procesată cu aproximativ o treime ar putea preveni peste...

Cum a distrus Generația Z flirtul. Mesajele pe rețelele de socializare, noua metodă de ‘agățat’

Cum a distrus Generația Z flirtul. Mesajele pe rețelele de socializare, noua metodă de 'agățat' Nici flirtul nu mai este ce era cândva. În era...

Dorin Recean,întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară

Dorin Recean,întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară Cooperarea moldo-comunitară în vederea consolidării sistemului național de sănătate, precum și evoluțiile pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.