X

Premierul Rusiei a ajuns în China unde se va întâlni cu Xi Jinping

Prim-ministrul rus Mihail Mişustin se află marţi la Shanghai pentru a participa la un forum economic, în cadrul unei vizite de două zile în timpul căreia el va avea o întrevedere cu preşedintele chinez Xi Jinping, informează AFP, potrivit agerpres.

Mişustin a sosit luni seara târziu la Shanghai, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe rus. El a fost întâmpinat de ambasadorul Rusiei în China, Igor Morgulov, precum şi de ambasadorul chinez la Moscova, Zhang Hanhui.

Citeşte şi: Un magnat român având legături cu plăți către familia Biden este totodată și proprietarul terenului pe care se află ambasada SUA la București – Black News

La Shanghai, premierul rus urmează să participe la un forum de afaceri Rusia-China şi să viziteze un institut de cercetare în domeniul petrochimiei, potrivit Kremlinului, şi de asemenea să poarte discuţii cu “reprezentanţi ai cercurilor de afaceri ruse” în China.

Forumul a invitat o serie de oameni de afaceri ruşi vizaţi de sancţiuni occidentale, în special în sectoare-cheie precum cel al oţelului, mineritului şi îngrăşămintelor, precum şi pe vicepremierul rus responsabil pentru Energie, Aleksandr Novak, potrivit agenţiei Bloomberg.

China a devenit anul trecut primul client al Rusiei în sectorul energetic, ceea ce i-a permis Moscovei, vizată de sancţiuni occidentale legate de războiul din Ucraina, să nu-şi vadă prăbuşite exporturile de gaz.

Mihail Mişustin se va deplasa miercuri la Beijing, unde va avea întrevederi cu preşedintele Xi Jinping şi prim-ministrul Li Qiang, potrivit agenţiei de presă TASS.

China şi Rusia şi-au consolidat în ultimii ani cooperarea economică şi contactele diplomatice.

Parteneriatul lor strategic s-a întărit şi mai mult după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, iar unii analişti sunt de părere că Beijingul are prim-planul în această relaţie, dată fiind izolarea Rusiei pe scena internaţională.

China se declară neutră în acest conflict şi nu a condamnat niciodată în mod public invazia rusă.

Citeşte şi: Livrarea avioanelor de vânătoare F-16 către Ucraina: în ciuda acordului cu SUA, mai este un drum lung de parcurs – Black News

În februarie, guvernul chinez a publicat un document ce îndeamnă la o “reglementare politică” a conflictului şi la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor, inclusiv a Ucrainei.

În timpul unui summit care a avut loc în martie la Moscova, preşedintele Xi l-a invitat pe omologul său Vladimir Putin să vină în vizită la Beijing.

Tags: Aleksandr NovakBeijingChinaLi QiangMihail MişustinmoscovarusiaVladimir PutinXi Jinping
Categorii: Știrile zilei