Premierul Rusiei cere un rol pentru Moscova în ancheta suedeză privind exploziile de la conductele Nord Stream

Publicat:

Premierul Rusiei, Mihail Mişustin, i-a trimis o scrisoare guvernului suedez prin care solicită includerea autorităţilor ruse în ancheta privind exploziile care au avariat recent conductele Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică, a anunţat vineri Ministerul de Externe suedez, potrivit Reuters, scrie agerpres.

O investigaţie a autorităţilor suedeze la locurile avariilor de pe conductele Nord Stream a descoperit dovezi ale unor detonări, iar procurorii bănuiesc că a avut loc un act de sabotaj.


Citește și :  Emmanuel Macron va participa la Forumul de Cooperare Asia-Pacific

”La 6 octombrie, s-a primit o scrisoare de la prim-ministrul rus Mihail Mişustin către prim-ministrul Magdalena Andersson, prin care se cerea ca autorităţile ruse şi compania Gazprom să fie implicate în investigaţia suedeză”, a explicat diplomaţia de la Stockholm într-un e-mail.

Anterior, Suedia a respins apelurile de la Kremlin care solicitau ca Rusia să ia parte la anchetă.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat joi că Moscova va insista pe o ”investigaţie deschisă şi cuprinzătoare” care include oficialităţi ruse şi Gazprom.

”A nu permite proprietarului (conductelor) să asiste la investigaţie înseamnă că există ceva de ascuns”, a subliniat Zaharova.

Citește și : Preşedintele Biden a transmis un mesaj de unitate în Florida – VIDEO

Autorităţile suedeze şi daneze investighează patru scurgeri din conductele Nord Stream 1 şi 2 care leagă Rusia şi Germania via Marea Baltică. Două dintre incidente au avut loc în zona economică exclusivă a Suediei, iar celelalte două în cea a Danemarcei.

Europa, care înainte se baza pe Rusia pentru aproape 40% din necesarul său de gaz, se confruntă cu o criză energetică de la începerea invaziei ruse în Ucraina (24 februarie). Conflictul din Ucraina a dus la tăieri drastice ale livrărilor de combustibil către vestul Europei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.